2015. május 20

Klaus Iohannis államfő az üzletikör képviselőit fogadta

Klaus Iohannis államfő szerdán az üzletikör képviselőinek küldöttségét fogadta, akikkel megvitatta a román üzleti szféra perspektiváit. Az államfő kijelentette, hogy a megbeszélések első fordulójának célja az üzleti szféra lehetőségeinek, problémáink és prioritásainak megvitatása volt. Mint hozzáfűzte, ösztönözni óhatja a magán- és a vállalkozói kezdeményzést. Az üzletikör képviselői úgy vélték, hogy mind a törvénykezésnek, mind a kormánypolitikának meg kell oldania azokat a problémékat, amelyekkel az üzleti szféra és általában a román gazdaság szembesül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Sevil Shhaideh, új fejlesztési miniszter letette a hivatali esküt

Sevil Shhaideh, új fejlesztési miniszter letette a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő jelenlétében. Az államfő ez alkalommal elmondta: „Annak dacára, hogy nehéz minisztériumról van szó, Sevil Shhaideh asszony nagy előnye, hogy mostanig ebben a minisztériumban dolgozott és igy nemcsak a problémákat, de a megoldásokat is ismeri”, a tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

A képviselőház elfogadta az erdőtörvényt

A szenátus után a képviselőház is változatlan formában fogadta el szerdán a politikai viták tárgyává vált erdészeti kerettörvényt, amelyet Klaus Iohannis államfő korábban megfontolásra visszaküldött a parlamentnek. Az államfő azt a cikkelyt kifogásolta, amely megakadályozta volna, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetbe jusson a favásárlás során. A szociáldemokrata parlamenti többség mindkét házban elutasitotta az államfő által kért törvénymódosításokat. A környezetvédő szervezetek is ragaszkodtak a monopólium-ellenes előíráshoz és országszerte tüntetéseket szerveztek, az erdőirtások és a nagy fafeldolgozó cégek romániai tevékenysége ellen tiltakozva.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Növekszik a gyermeknevelési pótlékot

A parlament szerdai ülésén hozott döntés értelmében a duplájára növelik a gyermeknevelési pótlékot. Igy a romániai családok a jelenlegi havi 42 lej helyett havi 84 lej gyermeknevelési pótlékot kapnak, amig a gyermek eléri a felnőttkort. Victor Ponta miniszterelnök a végszavazás után kijelentette, hogy e törvénymódosítás az idén 900 millió lejes terhet ró a költségvetésre, de meg lesz rá a fedezet. A törvénymódositási javaslatot az ellenzék kezdeményezte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Tiltakoztak a helyi közigazgatási szakszervezetek országos szövetségének tagjai

A helyi közigazgatási szakszervezetek országos szövetségének néhány száz tagja két órás sztrájkot tartott szerdán a Viktoria téren, már másodszorra alig egy hónap leforgása alatt, elégedetlenségüknek adva hangot az alacsony fizetések miatt. Răzvan Bordeianu, a köztisztviselők szakszervezeteit tömörítő Sed Lex szövetség alelnöke kijelentette, hogy a közigazgatási alkalmazottak 2008-től nem részesültek béremelésbe és igy a havi átlagfizetésük mintegy 1.086 lej. A szakszervezeti tagok a közigazgatásnak elkülönitett fizetésalap 10%-os növelését követelik. Újabb tűntetésekre május 27-én és június 17-én kerül sor. Vasile Marica, a Sed Lex szakszervezeti szövetség elnöke szerint az is előfordulhat, hogy júniusban általános sztrájkba lépnek, amennyiben követeléseiket nem oldják meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Liviu Dragnea lemondott a PSD ügyvezető elnöki tisztségéről

Liviu Dragnea szerda délután benyújtotta lemondását a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségéből. Dragnea, aki a fejlesztési miniszteri tisztséget is betöltötte, megjegyezte, hogy csütörtökön a minisztérium székházában sor kerül a tárca átadás-átvételére. Liviu Dragnea ismételten elmondta, hogy az ellene hozott birósági itélet igazságtalan és ezentúl egyszerű párttagként fog dolgozni a PSD-ben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -05.20)

A Nemzeti Liberális Párt megalakulásának 140. évfordulóját ünnepli

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalakulásának 140. évfordulóját ünnepli. A bukaresti Román Opera székházában szervezett évfordulós ünnepségen részt vett Klaus Iohannis államfő is, aki a párt múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt. Alina Gorghiu, a párt egyik társaelnöke úgy fogalmazott, hogy „olyan pillanatnak vagyunk tanui, amely konkrétan a jövőbe tekint”.”Május 24-e nemcsak a liberálisok, hanem valamennyi román állampolgár ünnepe, hiszen a PNL az ország ügyét szolgáló politikai projektként születetett. A liberálisoknak mindig volt elképzelésük, stratégiájuk és olyan vezetőjük, akik gyakorlatba tudták ültetni mindazt, amit a románok óhajtottak”, hangsúlyozta. A liberális hét a következő napokban is folytatódik. A PNL az ország számos városában ünnepi programokat szervez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)