2015. május 21

Rigában megkezdődött a keleti partnerség csúcstalálkozója

Lettország fővárosában, Rigában csütörtökön kezdődött keleti partnerségi csúcstalálkozón az uniós vezetők az Európai Unió keleti szomszédságában fekvő hat partnerország képviselőivel tárgyalnak és megerősitik, hogy az EU kiemelt fontosságot tulajdonit a keleti partnerségnek. Az Európa Tanács márciusi ülésén az uniós vezetők megállapodtak a keleti partnerségben részvevő hat országnak javaslandó célkitűzésekről. Az Európai Tanács kiemelt célként fogalmazta meg az érintett országok demokratikus intézményeinek megerősitését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.21)

Az EB „megérti a román hatóságok adókönnyitési intézkedéseit”

Az Európai Bizottság megérti a román hatóságok adókönnyitési eljárásait, de biztos akar lenni afelöl, hogy pótintézkedéseket is hoztak, hogy Románia továbbra is a legstabilabb és a költségvetés szempontjából a legfegyelmezettebb ország maradjon az EU-ban, mondotta Carmen Marcus, az Európai Bizottság romániai képviseletének gazdasági tanácsosa. Angela Filote, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője szerint is „az EB nagy adag elővigyázatossággal viszonyul és továbbra is a költségvetési és fiskális intézkedésekre összpontosit, noha a makrógazdasági mutatók pozitivak”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.21)
Kisinyóvig hosszabitják meg a Jászvásár és Ungheni közötti gázvezetéket

Victor Ponta miniszterelnök és Chiril Gaburici moldáv kollégája csütörtökön memorandumot irtak alá, mely értelmében Románia és Moldova Köztársaság megkezdi a munkálatokat a villamosenergia-hálózatok összekapcsolására. Ugyanakkor a Jászvásár és Ungheni közötti gázvezetéket Moldova Köztársaság területén Kisinyóvig, mig Románia területén Ónfalváig hosszabitják meg. A két miniszterelnök megbeszéléseinek fő témái között szerepelt a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, valamint Moldova Köztársaság uniós csatakozásáért tett erőfeszités, amelyet Románia továbbra is eltökélten támogat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.21)

Az igazságszolgáltatás a demokrácia legfontosabb intézménye

Az „Adevărul” napilap kérésére április 23 és 30 között az INSCOP közvéleménykutató intézet által készitett felmérés szerint a megkérdezettek egyharmada úgy vélte, hogy a demokrácia legfontosabb intézménye az igazságszolgáltatás. A ranglistán az Elnöki Hivatal következik, amelyről az interjú alanyok mintegy fele vélekedett úgy, hogy a legfontosabb intézmény, majd a a kormány – 19% – és a parlament – 15% – következik. A megkérdezettek csaknem háromnegyede úgy gondolja, hogy hajlandó lenne aláirni valamely közérdekű ügy támogatásáról szóló peticiót, mig 22%-a nem irna alá egy ilyen dokumentumot. Egy közérdekű ügyért megszervezendő tiltakozó megmozduláson az interjú alanyok 43% százaléka venne részt, mig a távolmaradók aránya 50%-nak felel meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.21)

Az EB pénzügyi kedvezménybe részesiti a kis- és közepes vállalatokat

A rigai csúcstalálkozó alkalmából az Európai Bizottság bejelentette, hogy pénzügyi kedvezménybe részesiti a kis- és közepes vállalatokat, az Európai Unió költségvetéséből elkülőnitett 200 millió euró értékű szubvenció formájában. Az Európai Bizottság reméli, hogy ezáltal felszabadul majd az a két miliárd eurós beruházás, amelyet a keleti partnerségben részt vevő három ország: Grúzia, Molodva Köztársaság és Ukrajna kis- és közepes vállalatainak szánnak. Jean Claude Juncker bizottsági elnök szerint az emlitett eljárás annak a jele, hogy az Európai Unió eltökélten vállalja az együttműködés folytatását és elmélyitését a keleti partnerekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.21)