Republica Moldova şi România vor înfiinţa un batalion de menţinere a păcii

Republica Moldova şi România preconizează să înfiinţeze, în viitorul apropiat, un batalion separat de menţinere a păcii. După cum transmite Korrespondent, citând serviciul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, la această înţelegere au ajuns miniştrii apărării din cele două ţări, Viorel Ciubotaru şi, respectiv, Mircea Duşa. Cei doi şi-au pus de acord poziţiile în legătură cu această problemă şi s-au exprimat în favoarea includerii în componenţa batalionului internaţional a unor soldaţi din Polonia şi Ucraina. Potrivit serviciului de presă al Ministerului moldovean al Apărării, în activitatea subunităţii amintite se preconizează să fie folosită experienţa câştigată de militarii români în cursul executării misiunilor de pace şi a exerciţiilor internaţionale.
În cursul întâlnirii dintre ministrul român al apărării şi omologul său moldovean s-a hotărât creşterea numărului exerciţiilor cu participarea soldaţilor şi a ofiţerilor moldoveni, avându-se în vedere succesele înregistrate în cursul manevrelor desfăşurate recent în poligonul de la Smârdan, arată serviciul de presă amintit.
În România, s-au desfăşurat exerciţii cu participarea unor subunităţi din Marea Britanie, SUA, Republica Moldova şi România. Deja în luna iunie se vor desfăşura noi exerciţii internaţionale.
„Republica Moldova vede în România un partener strategic în dialogul politico-militar. Vrem şi suntem gata să asigurăm continuitatea acestui proces, pentru asigurarea profesionalismului şi a maximei eficienţe a armatelor”, se spune în comunicatul de presă al Ministerului moldovean al Apărării.
Chişinăul consideră că întâlnirea de la Bucureşti a celor doi miniştri „reprezintă o nouă etapă în consolidarea relaţiilor politico-militare dintre Republica Moldova şi România şi a devenit o platformă de dezbatere pentru schimbul de opinii în legătură cu situaţia actuală şi cu perspectivele conlucrării bilaterale în plan militar, ţinându-se cont de promovarea influenţei controlului NATO în România şi într-o serie de alte ţări din regiune”.

www.rosbalt.ru – 22 mai