2015. május 28

Klaus Iohannis államfő politikai konszenzust szorgalmaz Románia euró zónához való csatlakozásáért

Klaus Iohannis államfő, Victor Ponta miniszterelnök és Mugur Isărescu, a Román Bank kormányzója csütörtökön a Cotroceni palotában folytattak megbeszéléseket Románia euró zónához való csatlakozásáról. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, Klaus Iohannis államfő mielőbb konzultálni fog a pártokkal a nemzeti politikai konszenzus megszerzéséért az euró zónához való csatlakozás ügyében. A találkozón egyben elhatározták a közös pénznem, az euró bevezetését előmozditó Koordinációs Bizottság létrehozását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Raluca Turcan liberális alelnök nyilvános peticiót inditott a szenátus elnökének menesztésére

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke nyilvános peticiót inditott Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök menesztésére. A PNL szerint Călin Popescu-Tăriceanu számtalanszor visszaélt a Sova-ügy kapcsán, s emiatt a liberálisok felhivást intéznek az állampolgárokhoz e kérés aláirásáért. Raluca Turcan azt állitja, hogy a szenátus elnöke tisztségét arra használja, hogy az igazságszolgáltatás ellen cselekedjen. Szerinte a nyilvános petició az egyedüli megoldás, amely megmenti a parlament imázsát és megbizhatóságát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

A Zsil-völgyében tiltakozó bányászok képviselői egyezményt irtak alá az energiaügyi miniszterrel

A Zsil-völgyében két napja tiltakozó bányászok képviselőinek csaknem három órás tárgyalás után sikerült megállapodásra jutniuk Andrei Gerea energiaügyi miniszterrel. A csütörtökön aláirt egyezmény szerint a Hunedoara Energetikai Központ négy bányája bezárásának határidejét 2024-ig hosszabitották meg, hogy a bányászok megkaphassák az Európai Bizottság döntésében meghatározott állami segélyt. Ugyanezen döntés értelmében a Paroşeni hőerőmű kiválik a Hunedoara Energetikai Komplxeumból és a vállalat adminisztációjának a következő hat hónapban ismertetenie kell az átszervezési tervet, mely alapján döntenek majd a Mintia hőerőmű helyzetéről is. A bányászok képviselői közölték, hogy a bányászok felveszik a munkát, de nem zárják ki az újabb tiltakozások lehetőségét, amennyiben megszegik a csütörtökön aláirt megállapodást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Újabb kanadai cég kapott aranykitermelési engedélyt az erdélyi Érchegységben

Újabb kanadai cég, a Carpathain Garden kapott romániai leányvállalata révén nemesfém-kitermelési engedélyt az erdélyi Érchegységben. Az MTI idézte román média szerint a Samax Románia révén a kanadaiak 20 évre megkapták a Román Ásványkincseket Felügyelő Állami Hatóságtól a kitermelési engedélyt, amely több román kormányzati igazgatóság végleges jóváhagyása és a román közlönyben való közzététele után lép hatályba. A Hunyad megyei Rovina és Criscior települések között elhelyezkedő kitermelés 20 kilométerre fekszik Verespataktól, ahol a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat már 15 éve próbál aranyat és ezüstöt kitermelni, de a beruházás során használni tervezett ciántechnológia megosztotta a román társadalmat, így a hatóságok nem engedélyezték a beruházást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Az amerikai kongresszus küldöttsége kitűnőnek minősitette a Románia és az USA közötti politikai-katonai együttműködést

Victor Ponta miniszterelnök csütörökön a Victoria palotában fogadta az amerikai kongresszus küldöttségét, amely kitűnőnek minősitette a Románia és az USA közötti politikai-katonai együttműködést. A Deb Fischer, a fokozódó fenyegetések ellen küzdő albizottság elnöke által vezetett küldöttség méltatta a NATO keretén belül, a hadszintereken és a romániai támaszopontokon kifejtett kétoldalú együttműködést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

A Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerészeti Egyetem fennállásának 70. évfordulóját ünnepli

A Román Hadsereg Becsületérem Béke Jelvénnyel tűntette ki a nemzevédelmi minisztérium a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet, fennállásának 70. évfordulója alkalmából. Mint a tárcavezető megjegyezte, a marosvásárhelyi egyetemet a legmagasabb kitűntetésbe részesitették a román egészségügyi rendszerhez való hozzájárulásáért, hiszen 70 év leforgása alatt több mint 10 ezer orvos került ki az egyetem padjaiból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05. 28)

Rozalia Ganciulescu