2015. június 4

Az elhúzódó moldáv konfliktus megoldása továbbra is Románia prioritását képezi

Az elhúzódó moldáv konfliktus megoldása továbbra is Románia prioritását képezi, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő a Helsinki Zárónyilatkozat aláirásának 40. évfordulója alkalmból, melynek elvei az euróatlanti térség államai közötti kapcsolatok alapját képezik. A román államelnök üzenete azt követően hangzott el, hogy egyik orosz televizió csatorna nemrég azt állitotta, hogy Románia katonai beavatkozást tervez Transzdnyeszterben. Bogdan Aurescu külügyminiszter az információt „nevetségesnek” minősitette, megjegyezve, hogy „Moldova Köztársaság területén jelenleg idegen csapatok állomásoznak a kisinyóvi hatóságok beleegyezése nélkül és a nemzetközi normák megszegése mellett, és annak dacára, hogy a moldáviai hatóságok számtalanszor kérték ezen csapatok kivonását”. Mint hozzáfűzte: „Noha új biztonsági helyzetben vagyunk, Románia úgy véli, hogy nem szükséges az európai biztonsági architektúrát újragondolni, mindössze ezen architektúra tiszteletben tartási mechanizmusait kell megszilárditanunk”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Kormány elleni bizalmatlansági inditványt nyújtanak be a liberálisok

A liberálisok pénteken kormány elleni bizalmatlansági inditványt terjesztenek a Parlament elé. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke bejelentette, hogy ugyancsak péntektől megkezdik a tárgyalásokat a más parlamenti frakciókkal az inditvány támogatása érdekében.”Elmondjuk véleményünket, pontosan azt, hogy a Ponta-kormány hatalmon való maradása a lakosság jelentős részének akarata ellenére, negativ következményekkel járhat Románia helyzetének alakulására. Ponta jelenleg akadályozza Romániát és inkább személyes érdekért, mintsem általános érdekért kormányoz”, fűzte hozzá Orbán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Románia teljesiti az eurózónához való csatlakozás technikai feltételeit

Románia teljesiti az eurózónához való csatlakozás technikai feltételeit, ami nem jelenti azt, hogy felkészült erre a lépésre, vélekednek a fontosabb pénzügyi-bankügyi képviselők. A gazdasági növekedés erőteljes és tartós, de a gazdaságpolitika bármilyen kisiklása veszélybe sodorhatja a helyzet pozitiv alakulását a következő években, hangsúlyozta egy szaktalálkozón Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója, hozzáfűzve: „A gazdasági válság kirobbanásakor Románia a négy mastrichti kritérium közül egyet sem teljesitett , most mindezen feltételeknek eleget tesz. A nagy kihivás az, hogy a jövőben is tartósan fenntartjuk az elért sikereket”. Victor Ponta miniszterelnők úgy nyilatkozott, hogy miután Klaus Iohannis államfő megbeszéléseket folytat az euró bevezetéséről a kormány, a parlament, a Nemzeti Bank képviselőivel és a szociális partnerekkel, népi konzultációt is meg lehetne szervezni e témáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Frans Timmermans: A Romániára és Bulgáriára vonatkozó MCV-jelentések a valóságot fogják tükrözni

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy a Romániára és Bulgáriára vontakozóan az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kidolgozott jelentéseket nem kozmetizálják és a két ország realitásait fogják tükrözni. Az európai magas rangú tisztségviselő csütörtökön Ruse-ban részt vett a román és bolgár állampolgárokkal szervezett dialóguson, amelyen megvitatték: miként folyásolják be az emberek mindennapi életét az európai intézmények.A találkozón részt vett Rosen Plevneliev bolgár elnök és Robert Cazanciuc román igazságügyi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)