Premierul bulgar, Serghei Stanişev, a fost reales preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni

La Budapesta s-a închiat Congresul Partidului Socialiştilor Europeni. Aceştia l-au reales preşedinte pe fostul premier bulgar Serghei Stanişev şi şi-au trasat principalele obiective pentru următorii doi ani şi jumătate. Corespondetul RRA, Emil Groza, relatează.

Reporter: Pe parcursul zilei de astăzi au avut loc dezbateri structurate în mai multe secţiuni defăşurate sub motoul „Uniţi pentru democraţie, uniţi pentru locuri de muncă şi uniţi pentru pace”, fiind abordate mai multe subiecte legate de reducerea şomajului şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă prin intermediul investiţiilor mărite, dar teme referitoare la libertate şi securitate sau la planurile până în anul 2019. La Congresul de la Budapesta a partcipat şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb.

Rovana Plumb: România este un exemplu în ceea ce priveşte modul alternativ al măsurilor de austeritate prin tot ceea ce am făcut: creare de locuri de muncă, prin reducerea taxării, inclusiv pe piaţa muncii, reducerea TVA şi, în continuare, investiţii în aşa fel încât să putem să ridicăm nivelul de trai prin crearea de locuri de muncă şi salarizare mai bună.

Reporter: La finalul congresului au fost aleşi şi cei patru vicepreşedinţi ai Partidului Socialiştilor Europeni pentru următorii doi ani şi jumătate, precum şi secretarul general al acestei formaţiuni.

Realizator: Preşedintele socialiştilor europeni, Serghei Stanişev, s-a declarat îngrijorat de tensiunile politice din România şi a afirmat că atât puterea, cât şi opoziţia trebuie să respecte principiile democraţiei. El a declarat pentru presa română că a fost informat că parlamentul de la Bucureşti a respins moţiunea de cenzură împotriva guvernului şi a precizat că aceasta este o procedură democratică ce trebuie respectată şi care confirmă legitimitatea activităţii executivului. Întrebat care este opinia sa în legăţură cu decizia preşedintelui României de a-i cere demisia premierului Victor Ponta, Serghei Stanişev a declarat că decizia Parlamentului României de respingere a moţiunii de cenzură a arătat în mod clar voinţa parlamentului, care trebuie respectată de toată lumea.

RADIO ROMÂJIA ACTUALITĂŢI – 13 iunie