2015. június 15

 Klaus Iohannis államfő Horvátországban tesz hivatalos látogatást

Klaus Iohannis államfő hétfőtől két napos hivatalos látogatást tesz Horvátországban. Ez alkalommal Zágrábban Kolinda Grabar-Kitarovic allamelnökkel, Zoran Milanovic kormányfővevel és Josip Leko parlamenti elnökkel folytat megbeszéléseket, melyek középpontjában a kereskedelmi cserék bővitése, valamint a regionális, európai és nemzetközi szintű kétoldalú kapcsolatok fejlesztése áll. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis kedden virágkoszorút helyez el a zágrábi temetőben található „Horvát áldozatok hangja – A fajdalom fala” emlékműnél. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Az UNPR kilép a kormányzásból a Bűntető Törvénykönyv módositása esetén

Gabriel Oprea, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) elnöke kijelentette, hogy támogatja az igazságszolgáltatás és a román állam konszolidálását, de nem ért egyet a demokrácia eme két tartó pillérének megsemmisitésével, bármilyen formában is történjen ez. Gabriel Oprea kihangsúlyozta, hogy pártja, az UNPR kilép a kormányzásból, amennyiben a Szociáldemokrata Párt (PSD) titokban a parlamentben módositja a Bűntető Törvénykönyvet és a Bűntetőjogi Eljárási Törvénykönyvet. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes nyilatkozatai olyan körülmények között hangzottak el, hogy a jogi bizottság képviselői június 22-én vita alá bocsátják az emlitett két törvénykönyvet. A módositások, egyebek mellett, az előzetes letartóztatási módszer megváltoztatására vonatkoznak, konkrétan arra, hogy az intézkedést megalapozott bizonyitékok és ne gyanakvás alapján lehessen alkalmazni. Az UNPR támogatja a kormányt a második bizalmatlansági inditvány esetleges benyújtásakor, fűzte hozzá Gabriel Oprea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

A talaj kiszáradás kockázatára figyelmeztetett a környezetvédelmi miniszter

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter felhivta a helyi hatóságok figyelmét, hogy az aszály ellen – amely már érinti az ország bizonyos részét – hozzák meg a szükséges intézkedéseket. A meteorológiai előrejelzések szerint az idén, főleg júliusban és augusztusban, az ország déli, keleti és a dél-keleti régióiban nagy szárazságra és a talaj kiszáradásţra is számitani kell, fűzte hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Az európai szocialisták vezetője aggodalmának adott hangot a romániai politikai feszültségek miatt

Az Európai Szocialisták Pártjának vasárnap zárult budapesti kongresszusán elnöki tisztségébe újraválasztott Szergej Sztanisev aggodalmának adott hangot a romániai politikai feszültségek miatt, kihangsúlyozva, hogy mind a hatalmi, mind az ellenzéki pártoknak tiszteletben kell tartaniuk a demokrácia elveit. Uganakkor elmondta, hogy tájékoztatták a román kormány ellen benyújtott liberális bizalmatlansági inditvány parlament általi elutasitásáról. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye azzal kapcsolatosan, hogy Románia elnöke Victor Ponta kormányfő lemondását kérte, Szergej Sztanisev igy nyilatkozott: „Románia független és szuverén ország, az Európai Unió tagja és mindenkinek tiszteletben kell tartania a demokratikus lépéseket. A bizalmatlansági inditvány elutasitása világosan tanusitja a demokratikus parlamenti többség akaratát, amelyet mindenkinek tiszteletben kell tartania”. A budapesti kongresszuson részt vett a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Tanácsának elnöke, Rovana Plumb is. „Megtiszteltetés számomra, hogy beválasztottak az Európai Szocialisták Pártjának vezetőségi bürójába. A megvitatott politikai témák között szerepelt az is, hogy hogyan tudjuk meghozni az európai állampolgárok számára a legjobb intézkedéseket. Románia jó példa a takarékossági intézkedésekere meghozott alternativ eljárások szempontjából. Egy másik téma az európai demokrácia megerősitése, a törvények tiszteletben tartása és az EU stabilitásának fenntartása volt, tekintettel a nemzetközi kihivásokra. E szempontból Románia a lider szerepet tölti be az övezetben”, hangsúlyozta Rovana Plumb. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 06.15)

Az igazságügyi miniszter álláspontja a Bűntető Törvénykönyv és a Bűntetőjogi Eljárási Törvénykönyv módosititásáról

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a Bűntető Törvénykönyv és a Bűntetőjogi Eljárási Törvénykönyv parlamenti módositása kapcsán ugyanazon álláspontra helyezkedik, mint az birósági rendszer. A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) keretében működő, e tervezeteket elemző bizottság tagjai hétfőn a plénumnak azt javasolták, hogy véleményezze negativan e két szabályozó rendelkezést. A CSM vélemenéyezése konzultativ jellegű. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)