2015. szeptember 14

Klaus Iohannis államfő „világosabb és összefüggőbb” törvények kidolgozását kérte a politikusoktól
Klaus Iohannis államfő a Facebook közösségi portálon azt irta: „Az emberek világosabb és összefügőbb törvényeket óhajtnak, amelyek nem módosulnak egyik napról a másikra, és a politikusoknak eleget kell tenniük az állampolgárok elvárásainak”. Az államfő szerdán a parlamenthez intézi szavait, de még nem tudni, hogy milyen témákról fog beszélni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Victor Ponta kormányfő a  migránsválság okaira hivta fel a figyelmet
Viktor Ponta miniszterelnök biztositott afelől, hogy a migránsválság kérdésében Románia „összehangolt álláspontra helyezkedik” és a helyzet kezelésében egyaránt részt vesz az államfő, a kormányfő, a bel-és külügyminiszter. Mint kihangsúlyozta, a menekültek problémájára az ok és nem a kiváltott hatások perspektivájában kell tekinteni. Mint ismeretes, Klaus Iohannis államfő nemrég kijelentette, hogy a kötelező kvóta rendszer a menekültek uniós tagállamok befogadására nem megoldás és elutasitja azt. Mint megjegyezte, az uniós tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek hétfői ülésén a román belügyminiszter azzal a megbizással veszt részt, hogy határozott álláspontra helyezkedve kinyilvánitsa: Románia  nem csatlakozik a kötelező migrációs kvótarendszerhez. Másrészt, a hét végén több tizen tüntettek Kolozsváron a menekültek támogatására. A tűntetők a menekültek befogadását kérték a kormánytól, mivel véleményük szerint számukra biztosithatóak a munkahelyek. A kolozsvári fiatalok szerint a kormánynak be kell fogadnia a menekülteket, úgyanúgy, mint a nyugati országok befogadták a kommunizmus idején az országból elmenekült románokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Corina Creţu: A migráció és az uniós alapok kiutalása nem feltételhez kötött
Corina Creţu regionális politikáért felelő európai biztos leszögezte, hogy semmiképpen sem hozható összefüggésben a bevándorlás, a politikai menedékjog kérése és az uniós alapok kiutalása. Sajtónyilatkozatán Corina Creţu rámutatott, hogy az Európai Bizottság által javasolt migrációs kvótarendszer tagállamok általi elutasitása esetén a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó kooperációs egyezmények és operativ programok nem irányozzák elő az illető tagállam szankcionálását, illetve az európai struktúrális és befektetési alapokhoz való hozzáférés korlátozását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Románia elutasitja a kötelező migrációs kvótarendszert
Románia az Európai Bizottság javaslata ellen szavaz, ami az uniós tagállamokra vonatkozó, kötelező migrációs kvótarendszer elfogadását illeti. Gabriel Oprea belügyminiszter kijelentette, hogy határozott és egyértelmű megbizással vesz részt az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának hétfői ülésén, amelyen a menekültek kérdése kerül teritékre. „A Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök részéről kapott mandátumom egyértelmű, és szerénységgel és méltósággal el fogom mondani: Románia tiszteletben tartja vállalását, nevezetesen azt, hogy mindössze 1.785 menekültet fogad be, valamint azt, hogy a kötelező migrációs kvótarendszer ellen szavazunk”, mondotta Gabriel Oprea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Jean Claude Juncker telefonbeszélgetést folytatott Klaus Iohannis államfővel
Hétfőn, Brüsszelben az uniós tagállamok belügyminiszterei az Európai Bizottság által javasolt kötelező migrációs kvótarendszerről tárgyalnak. Eközben Németország bejelentette, hogy ideiglenesen újra bevezeti a német-osztrák határ ellenörzését. Az Európai Bizottság szerint Németország intézkedése arra utal, hogy a Brüsszelben összeülő uniós belügyminisztereknek el kell fogadniuk a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszert. A belügyminiszterek összejövetele előtt Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke telefonbeszélgetést folytatott több közép- és kelet-európai vezetővel, köztük Klaus Iohannis román államfővel is és felújjitotta felhivását a menekültek befogadására a javasolt kötelező kvótarendszer alapján. Az Európai Bizottság egyik közösségi portálon egyben közölte, hogy felvette a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral is, akivel a menedékjogot igénylők befogadásáról és elosztásáról tárgyalt. Juncker kabinetfőnöke is megerősitette egyik közsségi portálon, hogy a schengeni térséget veszély fenyegeti, amennyiben a tagállamok nem működnek közre és nem lesznek szolidárisak a menekültválság kezelésében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Szilágy megyében az ippi mészárlás román áldozataira emlékeztek
A Szilágy megyei Ipp településen vasárnap megemlékeztek arról a 157 román áldozatról, akit ezelőtt 75 évvel a horthysta seregek mészároltak le. „Az emberiség elleni bűncselekményeknek soha többé nem szabad megtörténnie és a nemzetek közötti gyülőletnek végképp meg kell szünnie”, ez az üzenete az ádozataikra emlékezó ippi lakósoknak. Történészek, tanárok, tanulók és főiskolások minden évben eljönnek ide, Ipp falu központjában található emlékműhöz, amely idézi az 1940 szeptemberében a faluban lezajlott tragikus eseményeket, hogy leróják kegyeletüket és tiszteletüket a nemzet mártirjai előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)