2015. szeptember 24

Klaus Iohannis államfő az Egyesült Államokba  látogat
Klaus Iohannis államfő New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlésen, mig Washingtonban Joe Biden amerikai alelnökkel találkozik. New Yorkban elfogadják a tartós fejlesztésre vonatkozó „Agenda 2030” Programot, amely az állam- és kormányfők úgynevezett „történelmi vállalása”, mivel a teljes átalakulásban levő világra vonatkozó egyetemes célokat jelöli ki. Barack Obama amerikai elnök meghivására  Klaus Iohannis részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemről szóló csúcsösszejövetelen. A román államfő a Fehér Házban megbeszéléseket folytat Joe Biden amerikai alelnökkel a két ország közötti stratégiai partnerség megerősitéséről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.24)
Victor Ponta miniszterelnök Londonba utazott
Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön Londonba utazott, ahol a nemzetközi pénzintézmények képviselőivel a romániai infrastruktúrális projektek finanaszirozásáról tárgyal. A román miniszterelnök Londonban az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Bank (BERD) képviselőivel egy újabb egyezmény megkötését, illetve a BERD romániai képviseletének megnyitását vitatja meg. Victor Ponta kormányfőt Iulian Matache szállitásügyi miniszter kisérte el londoni útjára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.24)
Liviu Dragnea megpályázza a PSD elnöki tisztségét
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke  közölte, hogy versenybe lendül a PSD elnöki tisztségének megszerzeséért és szándékát hivatalosan  a PSD teleormani szervezetének hét végén tartandó ülésén jelenti be. A PSD legmagasabb tisztségét megpályázzák Şerban Nicolae és Daniel Savu szenátorok is. A párt új elnökét és az alelnököket az október 11-i választásokon válasszák meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.24)
Az UNPR nem szavazza meg a liberálisok bizalmatlansági inditványát
A Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) nem szavazza  meg a kormány ellen beterjesztett liberális bizalmatlansági inditványt és továbbra is támogatja a kormánykoaliciót, mivel a „stabilitás és következetesség” hive. A bizalmatlansági inditvány támogatása céljából a liberálisok megkezdték a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal és hasonló megbeszéléseket terveznek a koaliciós pártokkal is. A bizalmatlansági inditványt a jövő kedden bocsátják parlamenti szavazás alá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.24)
A SRI és a CIA igazgatói megbeszélést folytattak
Eduard Hellvig, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) igazgatója és John O. Brennan, az amerikai Központi Hirszerző Ügynökség (CIA) vezetője a román-amerikai Stratégiai Partnerségről, valamint a közép-keleti helyzetről és menekültválság nyomán kialakult új biztonsági kihivásokról tárgyalt Amerikában. Eduard Helvig megbeszéléseket folytatott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőségével is a SRI és az FBI közötti kooperációról a terrorizmus és bűnözés elleni küzdelem terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.24)
„2022-2023-ig Románia felkészültnek tekinthető az euró bevezetése szempontjából”
„2022-2023-ig Románia felkészültnek tekinthető az euró bevezetése szempontjából”, nyilatkozta Bogdan Olteanu, a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese, a külföldi befektetőknek szentelt konferencián. Mint hozzáfűzte, Románia azon kevés, eurózónán kivüli országok egyike, amely derülátóan viszonyul a közös pénznem bevezetéséhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.24)
Robert Negoiţă lemondott a PSD elnöki tisztségének megpályázásáról
Robert Negoiţă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) fővárosi szervezetének elnöke, Bukarest 3-as kerületének polgármestere lemondott a PSD elnöki tisztségének megpályázásáról. Mint egyik közösségi portálon közölte, e versenyben Liviu Dragneat, a PSD jelenlegi ideiglenes elnökét támogatja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09. 24)
A télen nem drágul a villamosenergia és a melegviz
Emil Calotă, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke csütörtökön közölte, hogy a télen nem  növekszik a központositott rendszeren keresztül szolgáltatott villamosenergia- és  melegviz dija. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –09.24)
Andrei Demeny