2015. október 16

Klaus Iohannis államfő Martin Schulz EP-elnökkel találkozott

Kluas Iohannis államfő Büsszelben munkatálkozót tartott Martin Schulz-al, az Európai Parlament elnökével, az európai tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját megelőzően, melynek legfontosabb témája a nemzetközi migránsválság. A két magas rangú tisztségviselő egyetértett azzal, hogy a migránsválságot csakis a tagországok közös erőfeszitése nyomán lehet megoldani. Klaus Iohannis államfő megerősitette, hogy az Európai Uniónak közre kell működnie azon államokkal, amelyekből a bevándorlók érkeznek. Martin Schulz EP-elnök pedig biztositotta a román államelnököt afelöl, hogy az Európai Parlament támogatja Romániát a schengeni térséghez való csatlakozásában. Megjegyzendő, hogy Kluas Iohannis államfő első izben találkozott hivatalosan Martin Schulz EP-elnökkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Románia továbbra is támogatja a közép-keleti békefolyamat pespektiváit

A Jeruzsálemben és Ramallahban látogató román szenátusi külpolitikai bizottság ismételten megerősitette, hogy Románia kész a jövőben is támogatni – nemzetközi partnereivel együtt – a közép-keleti békefolyamat perspektiváit. A szenátus delegációját Petru Filip, a külpolitikai bizottság elnöke vezeti, aki a román közszolgálati rádió helyi tudósitójának úgy fogalmazott, hogy Románia közvetitő szerepet tölt be e térségben. „Megpróbáljuk fenntartani azt a közvetitő szerepet, amelyet Románia több tiz éven át betöltött e térségben. Politikai szempontból továbbra is aktivak akarunk maradni és igyekszünk ösztönözni a béke és a stabilités meghonositását a térségben”, fűzte hozzá Petru Filip. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Tăriceanu: bonyolult módszer a levélszavazás

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és a Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke szerint a levélszavazás bonyolult, bürokratikus és nehézkes módszer. A konzervativ liberális csoport egyszerűbb eljárást javasol. „A német modell szerint, a külföldön élő román állampolgároknak, akik urnákhoz óhajtanak járulni, nem kell más egyebet tenniük, mint hogy bejegyezzék személyes adataikat Románia nagykövetségén vagy konzuli hivatalánál és ennek alapján a hivatalosságok feltudják mérni, hogy milyen mennyiségű szavazókörzet létrehozására van szükség. A román állampolgárok a szavazás napján urnákhoz járulnak és alkotmányos jogaikkal élnek”, mondotta Călin Popescu Tăriceanu. Megjegyzendő, hogy a szenátoroknak október 19-ig kell benyújtaniuk a levélszavazásra vonatkozó törvéntervezettel kacsolatos módositójavaslataikat. Ezt követően a tervezetet megküldik a képviselőháznak, amely e dokumentum esetében a döntő ház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A liberálisok azzal fenyegetnek, hogy megfellebbezik a rágalmazásról szóló törvénytervezetet

A liberálisok szerint Liviu Dragnea szociáldemokrata elnöknek ama javaslata, hogy bűntessék a társadalmi rágalmazást, megsérti a szólásszabadságot és Romániát eltávolitja a demokratikus értékektől. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) közölte, hogy minden legális eszközt felhasznál, beleértve az alkotmánybiróságon való fellebbezést, e törvénytervezet gyakorlatba ültetésének megakadályozására. Daniel Gheorghe PNL-képviselő úgy vélte, hogy az ilyen jellegű tervezetek a diktatórikus gyakorlatokra emlékeztetnek. „Véleményünk szerint e törvénytervezet veszélyes, megbéklyózza a szólásszabadságot és egyszerűen félelmet kelt a román társadalomban”, hangsúlyozta Daniel Gheorghe. Az emberi méltóság megvédését és a különböző csoportok közötti toleranciát előirányzó törvénytervezetet a szenátus a múlt héten elfogadta és mint döntő ház, a képviselőháznak is meg kell vitatnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Ma van az élelmezés világnapja

Az ENSZ 1979-ben világélelmezési napnak nyilvánította október 16-át, 17-ét pedig a szegénység elleni küzdelem világnapjának. A mai napon az élelmezési gondok orvoslásának szükségességére, a mezőgazdaság és az élelmiszer termelés elsőrendű fontosságára hívják fel a lakosság figyelmét. Becslések szerint világszinten mintegy 1 milliárd ember éhezik. Ugyancsak ma tarják a Kenyér Világnapját is a madridi székhelyű Pékek és Cukrászok Világszövetsége 2001-es döntése alapján. A világnap célja bemutni az egyes vallási kifejezésekben az életnek nevezett legfontosabb élelmezési cikkünket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)