2014. október 21

Lemondott képviselői mandátumáról a szociáldemokrata Viorel Hrebenciuc

Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Viorel Hrebenciuc, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik meghatározó politikusa, a képviselőház alelnöke. Mint elmondta, személyes döntésről van szó, előtte nem konzultált senkivel a pártjából és továbbra is a PSD tagja marad.Viorel Hrebenciuc és Dan Şova PSD-szóvivő ellen a korrupcióellenes ügyészség hétfőn bűnvádi eljárást indított, befolyással való üzérkedés gyanújával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.21)

Sürgösségi ülést tartott a Szociáldemokrata Párt, Viorel Hrebenciuc lemondását követően

Viorel Hrebenciuc parlamenti képviselői mandátumáról való lemondása után sürgösen összeült a Szociáldemokrata Párt (PSD). Victor Ponta pártelnök a PSD bukaresti székházának bejárata előtt igy fogalmazott: „Egyelőre rendet és fegyelmet teremtünk”.Hrebenciuc lemondását a képviselőhőz plénumának is tudomásul kell vennie ahhoz, hogy tényleges legyen. „Azért mondtam le, hogy megörizzem méltóságomat és hogy az ügyészség renelkezésére álljak”, mondotta a PSD egyik meghatározó politikusa.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.21)

Méhészeti Kongresszust szerveztek Brassóban

Kedden fejeződik be a Barssóban szervezett Méhészeti Kongresszus, amelyen 35 ország szakembere vett részt. A szakértők szerint a mezőgazdasági vegyszerek káros hatással vannak a méhészetre, veszélyesek az agrártermékek minőségére és a lakósság egészségére nézve.Ştefan Stângaciu, a Román és Német Méhészeti Egyesületek elnöke úgy értékelte, hogy a nyugati országokban különböző okológiai megoldásokkal próbálkoznak a mezőgazdaság fejlesztése és az egészégesebb termékek előállitása érdekében. Ezen országok – mint, például Ausztria – már kezdtek áttérni a monokultúráról az okológiai szemléletű permakultúrára, azaz már nem termelnek több tiz ezer hektárnyi felületen, hanem kisebb, 20 négyzetméteres területeket vetnek be, például, kukoricával vagy búzával. És ha ezek közé még mézelő növényeket is ültetnek ( a méz alapanyagául szolgáló cukortartalmú nedvet, nektárt kiválasztó növények), a méheknek köszönhetően a termelékenység is 5-10%-al növekszik, hiszen a méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában,mi több, a virágos növények legfontosabb beporzói. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.21)

A kormány eltörli a Vajdahunyadi Energtikai Komplexum adósságát

A „The Economist” című brit gazdasági napilap által Bukarestben szervezett szakkonferencián Ioana Petrescu pénzügyminiszter kijelentette, hogy az egyik követendő útvonal az üzleti szféra javitása, s ez irányban már a tökepiacra vonatkozó törvénykezés modósitását tervezik. A pénzügyminiszter egyben elmondta, hogy a kormány jóváhagyja a Vandahunyadi Energetikai Komplexum adosságának törlését, amelyet az Országos Köszén Társasággal szemben halmozott fel.”Azonnali intézkedésre van szükség a több, mint tiz millió lejre tehető adósság rendezésére, mivel ellenkező esetben végrehajtási kényszert rendelnek el”, hangyúlyozta Ioana Petrescu. Ugyancsak a szerdai kormányülésen hagyják jóvá az „Első Ház” program alkalmazási szabályainak kiegészitést, amely 2014. december 31-ig lehetővé teszi 25 millió lej kiutalását a külföldön élő román állampolgárok által vásárlandó lakások szavatolására. Ez esetben az egyetlen feltétel az, hogy a külföldőn dolgozó románok az illető ország illetékes hatósága által kibocsátott munkavállalási engedéllyel rendelkezzenek.Victor Ponta kormányfő megjegyzése szerint ez az első intézkedés a diaszpórában élő románok számára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.21)

A Keresztény-Liberális Szövetség a képviselőház állandó bürójának összehivását szorgalmazta

A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) a képviselőház állandó bürójának hétfői összehivását szorgalmazta, hogy napirendre tűzzék a megkegyelmezésre és egyes vádlottak bűntetés alóli felmentésére vonatkozó törvénytervezet megvitatását és szavazat alá bocsátását. Az állandó büró ACL-tagjai szerdán benyújtották kérésüket a plénum összehivására. „Lényeges, hogy e képviselőház leszavazza e törvénytervezet. Igy világos lesz mindenki számára, hogy a parlament nem alkalmaz olyan intézkedéseket, amelyek egyes politikusok védelmezésére késztet”, hangsúlyozta George Scutaru, a szövetség elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Rozalia Gănciulescu