2015. április 14

Klaus Iohannis államfő felújitja a tárgyalásokat a pártok képviselőivel

A húsvéti ünnep után Kalus Iohannis államfő felújitja a tárgyalásokat a politikai pártok képviselőivel, hogy együtt elemezzék a mostani parlamenti ülésszak kezdetén kijelölt akcióterv eredményeit.Az államfő és a párt vezetői legutóbb január 28-án találkoztak, amikor a diaszpórai szavazás megszervezéséről, a választási kampányok és politikai pártok finanszirozásáról, valamint a parlamenti mentelmi jog megvonásáról tárgyaltak.Mint ismeretes, az utóbbi időben az államfő felülvizsgálás végett több törvénytervezetet visszaküldött a parlamenthez, melyek között a pártfinanszorzás-, illetve az Erédszeti Törvénykönyv tervezetét. Ami a honatyák parlamenti mentelmi jogának megvonását illeti, Kluas Iohannis elégedetlenségének adott hangot amiatt, ahogyan a Parlament viszonyul az ügyészek kéréseihez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Monica Macovei nyitja meg az MCV-konferenciát

Monica Macovei román európai parlamenti képviselőt jelölte az Európai Parlament Költségvetési-ellenörzési Bizottsága (CONT) arra, hogy kedden, Brüsszelben nyitsa meg és vezesse le a Románia és Bulgária esetében elrendelt Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmusról (MCV) szóló nyilvános vitát. A Költségvetési-ellenörzési Bizottság, a konferencia kezdeményezője, meghivta a romániai és bulgáriai igazságügyi minisztériumok és intézmények képviselőit, valamint az MCV-jelentéseket kidolgozó EB-képviselőket.Monica Macovei, aki az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának tagja, kijelentette, hogy a romániai igazságügyi intézmények példamutatóak sok más tagállam számára és úgy vélte, hogy az április 14-i, brüsszeli meghallgatás jó alkalom lesz „a siker kulcsáról beszélni, valamint arról, hogy a politikusok gáncsoskodásának dacárs is lehetséges az előrelépés”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14.)

Kiértekelő jelentés a Románia által hozott korrupcióellenes intézkedésekről

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács által létrehozott korrupcióellenes intézmény, az Államok Csoportja a Korrupció Ellen (GRECO) kedden nyilvánosságra hozta azon kiértékelő jelentését, amely azokról az intézkedésekről szól, amelyeket Romániának kellett meghoznia a politikai pártok finanszirozásának átláthatóságára és a korrupció bűntetésére vonatkozó ajánlatok gyakorlatba ültetése végett. Az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja megállapitja a jelentésben, hogy a pártfinanszirozásra vontakozóan a parlament elé terjesztett törvénytervezet nem irányozza elő a megfelelő határidőket, amelyeket a politikai pártoknak tiszteletben kell tartaniuk éves pénzügyi kimutatásaik benyújtása végett. Elvben a pártok ezen nyilatkozatai kiinduló pontot jelentenek az Állandó Választási Hatóság által végzett pénzügyi ellenörzések alkalmazására. A jelentés szerint Románia a 2010-ben elfogadott kiértékelő dokumentumban foglalt 20 ajánlat közül mindössze hetet alkalmazott elfogadhatóan. Ugyanakkor kilenc, részben alkalmazott ajánlat továbbra is érvényes marad, mig négyet teljes mértékben kell alkalmaznia. (RADOR HRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

A Képviselőház megkapta Markó Attila képviselői mandátumáról való lemondásának eredeti változatát

A Képviselőház megkapta Markó Attila RDMSZ-képviselő mandátumáról való lemondásának eredeti formában elküldött változatát, amelyet szerdán a plénum elé terjesztenek, közölte Nicolae Mircovici, az Állandő Büró titkára. A tavaly óta Budapesten tartózkodó Markó Attila, akinek előzetes letartóztatását kérte a parlamentől az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, a múlt héten elküldte a képviselőháznak parlamenti mandátumáról való lemondásának elektrónikus változatát. Valeriu Zgonea házelnök akkor kijelentette, hogy a lemondási kérelem másolatát nem vehetik figyelembe és csak eredeti formában érvényes, amely most megérkezett a Képviselőházhoz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Románia jelentős fogorvos-forrás Franciaország számára

A tavaly, Franciaországban, fogorvosi szakmában dolgozók több mint egyharmada külföldön szerzett diplomát, főleg Romániában, Spanyolországban és Portugáliában.A fogszakorvosok és szájsebészek tevékenységét országosan szabályozó rendeletet idéző Le Figaro francia napilap szerint a Franciaországban dolgozó szakemberek száma egyre inkább növekszik 2013-hoz képest, ami a magasabb életszinvonallal magyarázható. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)