2022. szeptember 6.

Bukarestben ma kezdődik a Román Diplomácia Éves Értekezlete

Az ez évi tanácskozás témája: Románia diplomáciai válasza a geostratégiai helyzet változásaira. A megbeszélésen – online formátumban – részt vesznek hazánk külképviseleteinek és konzuli hivatalainak vezetői. Ugyanakkor rendkívüli meghívottakként fizikailag is jelen lesznek Lengyelország és Portugália külügyminiszterei. A háromnapos rendezvényen megvitatják az ukrajnai háború globális hatásait, valamint az európai és euroatlanti szolidaritás fontosságát. Az értekezlet napirendjén szerepel továbbá a román diplomácia válasza az olyan nemzetközi jellegű kihívásokra, mint az energia- és élelmiszerellátás biztonsága. (Radio România Actualităţi)

Az elmúlt két hónapban húszan fulladtak meg a tengerparton

Közülük 14-en a Fekete-tengerben, négyen a Duna-deltában, ketten pedig a tavakban lelték halálukat. A Sürgősségi Helyzetek Konstancai Felügyelősége (ISU) a jelzett időszakban mintegy 2500 személyt részesített egészségügyi ellátásban olyan üdülőhelyeken, mint Costineşti, Eforie Nord és Vama Veche. Az ISU közlése szerint a jövő hónap végéig két vízi-mentő szolgálat fog működni a tengerparton Mangalián és Tomis kikötőben. Ezek mellett Ciocârlia helységben egy ideiglenes mentőállomást is létrehoznak. (Radio România Actualităţi)

Az energiaügyi miniszter menesztését kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR)

Az ezt tartalmazó parlamenti indítványt ma vitatja meg a Képviselőház. Az őszi parlamenti ülésszak első napján benyújtott kezdeményezés már a harmadik azok közül, amelyben Virgil Popescu távozását szorgalmazza az ellenzéki párt. Mint ismeretes, az elmúlt parlamenti ülésszak idején benyújtott indítványaikat leszavazta a tisztelt ház. Az USR szerint a miniszter szakmai alkalmatlansága miatt a „románok” három, négyszeres árat fizetnek az energiáért. Megítélésük szerint az áremelés nem egyéb egy turpisságnál, ami pánikot és bizonytalanságot kelt a fogyasztókban és a román gazdaság kulcsfontosságú vállalkozásaiban. Az USR kezdeményezését támogatja a Románok Egységéért Szövetség (AUR) és Ludovic Orban volt liberális pártelnök új pártja is. (RADOR Hírügynökség)

Gáz van elegendő

A hazai gáztározók jelenleg 76%-ig telítettek. Románia jelenleg 2,3 milliárd köbméternyi gáztartalékkal rendelkezik, s ez több mint a tavalyi évben volt. Ezt Virgil Popescu, energiaügyi miniszter jelentette be ma egy televíziós műsorban. A tárcavezető hozzátette, hogy novemberig a tározók telítettsége el fogja érni a 80%-ot, ami azt jelenti, hogy télire „a dolgok nem csúsznak ki az ellenőrzés alól”.

Elstartolt a „George Enescu” nemzetközi zenei verseny

A rangos megméretésre 23 ország 34 művésze érkezett Bukarestbe. A selejtezőket és az elődöntőket a világjárvány miatt online formátumban bonyolították le. Szeptember 8-án lesz a brácsa-, 13-án a hegedű-, 18-án pedig a zongoraművészek versenyének a döntője. A verseny összdíjazása 120 ezer euró. A verseny díjazottjai részt vesznek a két év múlva esedékes Enescu Fesztiválon.

A TASSZ orosz hírügynökség tudósításában azt emelte ki, hogy a versenyen oroszországi zenészek is részt vesznek. Mint ismeretes, az Európai Unió egyre több országa – köztük Románia is – támogatja az orosz állampolgárok beutazásának megtiltását. (RADOR Hírügynökség)

Rövidesen megjelenik egy hallássérültek számára készített interaktív internetes platform

A „Zi de Bine” (Mondd a Jót) Egyesület közleménye szerint a honlap videók révén segít elsajátítani a jelnyelvet, megtanítja a felhasználókat a gyors kommunikációra. A honlap 1000 szót segít elsajátítani. Minden egyes szóhoz társul egy rövid videó, amely képi eszközökkel megmagyarázza a szó jelentését és megjelenítési formáját a jelnyelv segítségével. Romániában jelenleg 30 ezer hallássérült személy él, közülük 5 ezer kiskorú. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR