2022. július 26.

Infocons: egy hasznos információkat tartalmazó internetes alkalmazás a hazai és külföldi román állampolgárok számára

Az Infocons könnyen letölthető a mobiltelefonokra és értesíti a felhasználót az élelmiszerekkel és fogyasztási javakkal kapcsolatos hazai és külföldi riasztásokról, közli az engedéllyel rendelkező szálláshelyek listáját, amely különösen a nyári szezonban lehet értékes tájékoztatás. Az alkalmazásból megtudható továbbá az is, hogy a különböző határátkelőhelyeken mennyi a várakozási idő.
Minderről a közszolgálati rádió „Éjszakai műszak” című műsorában számolt be Sorin Mierla, az Infocons Egyesület elnöke. (RADOR Hírügynökség)

Az ország egyes vidékein korlátozták az ivóvíz-felhasználást

Fehér megyében a központi vízhálózat szolgáltatója bejelentette, hogy több településen is akadozni fog a vízszolgáltatás.
Az elhúzódó szárazság miatt ebben az időszakban a víztározók hamar kimerülnek, ami szükségessé teszi a gyakoribb feltöltésüket. Abrudbányán és hét községben csak éjszaka lesz víz a vezetékekben, másutt mindössze néhány óráig tart a vízszolgáltatás reggel és este. Hasonló a helyzet négy Brassó megyei településen. Az ott lakók csak nappal hat és este nyolc óra között juthatnak csapvízhez és a szakemberek a közeljövőre sem ígérnek jobb híreket. A meteorológusok az elkövetkező hétre sem jósolnak esőt, az ország nagyobb részére pedig sárga és narancssárga hőségriadót rendelt el az Országos Meteorológiai Intézet (ANM). Ma egyes vidékeken akár 40 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála. (RADOR Hírügynökség)

Meghosszabbították a gépkocsikra kiírt roncsprogram (Rabla) határidejét

Mindazok, akik új személygépkocsit szeretnének vásárolni, amelynek árába beszámítják a leadott használt jármű értékét, még július 31-ig még részt vehetnek a programban. A Környezetvédelmi Alap ezen döntésével eleget kíván tenni a városi mobilitás európai és hazai célkitűzéseinek – közölte ma a közszolgálati rádió.
Az érdekelteknek a még rendelkezésre álló időben fel kell iratkozniuk egy olyan gyártónál, amelyet a Környezetvédelmi Alap is elfogadott. Feltétel továbbá, hogy a kérvényező rendelkezzék állandó romániai lakhellyel, ne legyenek adó- vagy illetékhátralékai és igazolni tudja, hogy leadta régi autóját. A korábbi rendelkezésektől eltérően, amennyiben a vásárló elektromos vagy hibrid gépjárművet kíván vásárolni akkor erre külön állami támogatást kap.
A „Rabla Classic” programban egy leadott gépjárműért hatezer, kettőért kilencezer lejes értékjegyet adnak. A „Rabla Plus” programban a kérelmező egy úgynevezett „öko-jegyet” kap 51 ezer lej értékben, amelyet kizárólag elektromos, vagy hidrogén meghajtású jármű vásárlására fordíthat. Amennyiben valaki hibrid autót akar venni, abban az esetben az öko-jegy értéke 26 ezer lej. A két program keretében vásárolt gépkocsikat egy évig nem adhatják el a tulajdonosaik. (Radio România Actualităţi)

A kánikula miatt késnek a vonatok

Egy InterRegio szerelvény, amelyik Nagyváradról indult a tengerpartra közel két óra késéssel fog megérkezni. Egy másik, Arad – Bukarest vonalon közlekedő vonat másfél órát késett. Gondok vannak ugyanakkor a vagonok klímaberendezéseivel is, amelyek alig tudják valamelyest lehűteni a levegőt a gyakran 35 fokot is meghaladó hőségben.
A Román Vasúttársaság (CFR) közleménye szerint a vonatok klíma-szabályozó rendszerét úgy alakították ki, hogy akkor működjenek optimálisan, ha a külső hőmérséklet nem haladja meg a 35 fokot. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin