2017. november 3

Liviu Dragnea: A kormány tervezett adóintézkedései csak jót hoznak
Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető pénteken azt nyilatkozatta, hogy nincs semmi ok arra, hogy a kormány által bejelentett adóintézkedéseket ne fogadják el. Mi több – mondotta – Klaus Iohannis államfő nem birálta az intézkedéseket. „Az én szempontból nincs semmi ok nincs arra, hogy ne fogadják el az intézkedéseket, amelyek csak jót hoznak, nevezetesen: növekszik a nettó bér, az alkalmazó nem fizet többet,  mig az alkalmazott nemhogy kevesebb, de valamivel több fizetést kap és növekszik a társadalombiztositási járulék összege az alkalmazott számláján ”, fűzte hozzá Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)
Törvénytervezet értelmében a rendőröknek több feladatot kell vállalniuk
A rendőröket egyre gyakrabban ért támadások miatt növelik a rendőrségi alkalmazottakra háruló feladatokat. Az erre vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a rendőrségi szakszervezetekkel való konzultálás után dolgozták ki, a belügyminisztérium már közvitára bocsátotta. Mint Carmen Dan belügyminiszter elmondta, ez év első hat hónapjában a rendőrök elleni agresszió 20%-al növekedett és az emlitett tervezet hozzájárul ahhoz, hogy az állampolgárok megismerjék azokat a rendőri közbelépési módszereket, amelyeket mostanig a rendőrség belső szabályai irányoztak elő. „Törvénybe foglaljuk azt – és ezáltal mindenki számára ismert lesz -,  hogy egy rendőr milyen körülmények között igazoltathat le, bilincselhet meg és mikor vihet be a rendőrségre egy személyt. Ugyszintén törvénybe foglaljuk az állampolgárok jogait is az emlitett helyzetekben. A jogaszbálytervezet újdonsága, hogy ezentúl törvény irja elő a mostanig csak a belső szabályok által előirányzott eljárásokat”, magyarázta a belügyminiszter. Másrészt, Bogdan Despescu, a Román Rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy a rendőrök testi épségének védelmére ezidáig 500 szúrás- és golyóálló mellényt vásároltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)
A Frăţia szakszervezet általános sztrájkra készül
A Frătia Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége (CNSLR) bejelentette, hogy tagsága körében megkezdi az aláirásgyűjtést az általános sztrájk kirobbantására. A szakszervezetek a társadalombiztositási rendszer tervezett reformja miatt elégedetlenek, pontosabban az ellen tiltakoznak, hogy a szociálliberális kormány a jövő évtől a munkavállalókra akarja átháritani a társadalombiztositási járulékokat. A CNSLR Frăţia szerint a kormány adó- és járulékpolitikája a bérek csökkentéséhez és egyes munkahelyek megszűnéséhez vezet. A munkabeszüntetéshez szükséges 500 ezer aláirás összegyűjtése után dönt majd CNSLR Frăţia az általános sztrájk kirobbantásának időpontjáról, mutat rá a szakszervezeti szövetség közleménye, amely megjegyezi, hogy sztrájkba lépnek az energetikai vegyipari, távközlési, tanügyi, közigazgatási, mezőgazdasági és egészségügyi dolgozók. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)
Tudorel Toader: Nem a kormány fogadja el az igazságügyi törvényeket módositó tervezetet
Tudorel Toader igzaságügyi miniszter pénteken kijelentette, hogy ha a kormány fogadja el az igzaságügyi törvényeket módositó tervezetet azt jelenti, hogy maga a kabinet hoz törvényt. A tárcavezető azt is leszögezte, hogy a módositásokat nem kormányrendelettel fogadják el, hanem először a kormány elé terjesztik és ha egyetért a törvénycsomaggal, megvitatás és szavazás végett megküldik a parlamentnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)
Elbocsátáshullámot hozhat januártól a minimálbér emelése
A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa (CNIPMMR) által megkérdezett vállalkozók több mint 80 százalékának nem áll módjában növelni a minimálbért, és 60 százalékuk elbocsátásokhoz folyamodik majd az intézkedés miatt – közölte pénteken a CNIPMMR elnöke, Florin Jianu. „Ezen a héten kiküldtünk egy kérdőívet, amelyet hozzávetőlegesen 400 vállalkozó töltött ki. Az adatok azt mutatják, hogy 82,9 százalékuknak nem áll módjában emelni a minimálbért, 60 százalékuk elbocsátásokhoz fog folyamodni az intézkedés miatt, 90 százalékuk pedig azt mondta, legfeljebb 100 lejjel tudná emelni a minimálbért” – fogalmazott Jianu. Elmondása szerint a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való hárítása nagy „felfordulást” fog okozni, mivel a köz- és versenyszférában összesen hatmillió szerződést kell majd megújítani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)
Andrei Demeny