2023. december 18.

Gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament a jövő évi költségvetés törvénytervezetét

A bizottságokban és a plenáris ülésen folytatott vitákra szoros határidőket szabtak, a zárószavazást pedig szerdára tervezik.

A kormány a gazdaság 3,4%-os növekedésével számol, ami az európai forrásokkal és a megnövekedett beszedéssel együtt a beruházások, az oktatás és a közlekedés finanszírozásának jelentős növelését biztosítja. Az ellenzék azonban, amely több száz módosító indítványt nyújtott be, azt állítja, hogy a végrehajtó hatalom irreális számokkal állt elő. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közgazdászok számításait idézi, amelyek szerint a költségvetésben nem szereplő kiadások több tízmilliárd eurós hiányt fognak okozni. (Radio România Actualităţi)

A képviselőház ma délután vitatja meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje (Forţa Dreptei) által Ligia Deca oktatási miniszter ellen benyújtott parlamenti indítványt

A két párt azzal vádolja a tárcavezetőt, hogy nem hajtott végre semmilyen reformot a romániai oktatásügyben, és katasztrofális állapotban tartja azt. „Egy hazudozó miniszter nem irányíthatja az oktatást” – olvasható a dokumentum címében, utalva arra, hogy az aláírók szerint Ligia Deca megpróbálta manipulálni a PISA-tesztek eredményeit, kényelmesen kiválasztva csak az általa kívánt számokat.

Az USR és a Jobboldal Ereje emellett felszólítja a kormányt, hogy gyorsítsa fel az Országos Helyreállítási Tervben-ben meghatározott oktatási reformokat, és azonnal emelje meg a tanárok fizetését. Az indítványról szóló szavazást holnapra tűzték ki. (Radio România Actualităţi)

Új, nagy teljesítményű járműveket vásárolt a Sürgősségi Esetek Országos Főfelügyelősége (ISU)

A 15 tűzoltóautó 4000 liter víz befogadására alkalmas, ezeket a Belügyminisztériumtól illetékesei vették át.

A beszerzésükre a VIZIUNE 2020 projekt keretében került sor, amelyet a 2014-2020 közötti időszakra szóló Nagy Infrastruktúra Operatív Program finanszíroz. (Radio România Actualităţi)

Beszterc;n, magántulajdonban lévő nyolc pirotechnikai árusítóhelyet zártak be a helyi rendőrség által végzett ellenőrzéseket követően, mivel nem rendelkeztek a polg’rmesteri hivatal engedélyével

A 8 petárdákat árusító bódét három cég üzemeltette, amelyeket összesen 8000 lejes bírsággal sújtottak.

A Helyi Tanács tavalyi döntése értelmében tilos pirotechnikai anyagokat árusítani az önkormányzat köz- vagy magánterületén, magánterületen pedig csak a városháza által kiadott engedély alapján és annak betartásával lehet ilyen termékeket árusítani ideiglenes építményekben. A tilalmat ezután megyei szinten a Beszterce-Naszód megyei prefektusi hivatal rendelte el. (Radio România Actualităţi)

A kormány a mai ülésen több minisztérium és intézmény költségvetését egészíti ki

Ezek közé tartozik a Bukaresti Rapid sportklub, amely 7,4 millió lejt kap sportolóinak fizetésére. A pénzt a tartalékalapból a közlekedési minisztériumon keresztül utalják ki.

Ugyancsak a Költségvetési Tartalékalapból növelik a Beruházási és Európai Alapok Minisztériumának, az Igazságügyi Minisztériumnak, a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéknek, valamint a kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya Főtitkárságának költségvetését. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA