2018. december 17

Minden valószínűség szerint egyetlen sürgősségi rendelettel módosítja a kormány a Büntetőtörvénykönyvet és a Büntető-eljárási Törvénykönyvet

Ezt Tudorel Toader igazságügy-miniszter nyilatkozta ma reggel a sajtónak. A jogszabály tervezet első változatán máris dolgoznak a minisztérium szakemberei – mondta a tárcavezető. „Dolgozunk egy a Büntetőtörvénykönyvet (Btk) és a Büntető-eljárási Törvénykönyvet (Betk) módosító sürgősségi kormányrendelet-tervezeten, amelynek révén ezeket a jogszabályokat összhangba hozzuk az Alkotmánybíróság döntéseivel és a két (európai uniós sz. m.) irányelvvel: a kiterjesztett vagyonelkobzás beiktatása és a Btk-ba és az ártatlanság vélelme elvének megerősítése a büntető-eljárás során. Egyeztetni fogok (Viorica Dăncilă sz. m.) miniszterelnök-asszonnyal. Nem két, hanem egy sürgősségi kormányrendeletet javasolunk, amelyiknek két pontja lesz: I Büntetőtörvénykönyv, II Büntető-eljárási Törvénykönyv.” – hangsúlyozta Tudorel Toader.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy az amnesztia és a közkegyelem törvényi kihirdetése csak végső megoldás lehet bizonyos visszaélések orvoslására, tekintettel arra, hogy erre vonatkozóan más törvényhozási eszközök is rendelkezésre állnak. (Rador Hírügynökség)

Ma olvassák fel a parlamentben a bizalmatlansági indítvány szövegét

Az ellenzéki kezdeményezés vitájára és a szavazásra csütörtökön kerül sor. A bizalmatlansági indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Románia Megmentéséért Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP), valamint a Pro Románia nevű alakulathoz tartozó függetlenek 163 képviselője, illetve szenátora írta alá. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 233 szavazatra van szükség.

A közszolgálati rádió tudósítója, Alina Bordeiaşu elmondta, hogy a dokumentum az „Elég volt! A Dragnea-Dăncilă kormány Románia szégyene!” címet viseli. A kezdeményezés aláírói szerint a jelenlegi kabinet képtelen a kormányzásra, a sorozatos átszervezések azt bizonyítják, hogy a koalíció nem rendelkezik képzett szakemberekkel. A PNL, USR és PMP szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) – ALDE koalíció kormányzása idején az infláció 5%-os lett, az életszínvonal csökkent, a fiatalok pedig nagy számban hagyják el az országot. A PNL elnöke, Ludovic Orban felhívást intézett a honatyákhoz, hogy szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt. „Mi csak érvekkel rendelkezünk: a jóérzéssel, a valóság bemutatásával, hazaszeretettel, az önöket a parlamentbe küldő állampolgárok iránti felelősségérzetre apellálunk.” – fogalmazott a pártelnök.

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony azt mondta, hogy nincsenek aggályai a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban és bízik a parlamenti többség támogatásában. „A bizalmatlansági indítvány benyújtása egy törvényes eszköz az ellenzék számára, amellyel az élt is. De ne feledjük, hogy ezt a bizalmatlansági indítványt két héttel azelőtt nyújtották be, mielőtt Románia átveszi (az Európai Tanács sz. m.) elnökségét, ami nem hiszem, hogy olyan jelzés, ami jót tenne nekünk.” – mondta a kormányfő.

Az ellenzék bejelentette, hogy a szavazás napjáig tárgyalásokat folytat az RMDSZ-el és azt reméli, hogy a Szövetség is a kezdeményezés mellé áll. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor azt mondta, hogy a kormánynak a Szövetség támogatása nélkül is megvan a parlamenti támogatottsága. (Radio România Actualităţi)

Mihai Fifort választották meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Tanácsa elnökének

A volt védelmi minisztert tegnap délután választotta meg a mintegy 600 képviselő. A tanácskozáson jelen volt Călin Popescu-Tăriceanu az ALDE elnöke és Tudorel Toader igazságügy-miniszter is. Beszédében Liviu Dragnea pártelnök szorgalmazta az igazságügy reformjának mielőbbi befejezését. Egyebek mellett a politikus elmondta, hogy fel kell számolni a „párhuzamos állam” által okozott visszaélések következményeit és javasolta, hogy tegyenek bűnvádi feljelentést Klaus Iohannis államfő ellen, azért, mert úgy nyilatkozott, hogy Románia nem áll készen az Európai Tanács elnökségének átvételére. Támogatta azt, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a Büntetőtörvénykönyvet (Btk) és a Büntető-eljárási Törvénykönyvet (Betk), ugyanakkor sürgette, hogy a hazánkban tevékenykedő multinacionális vállalkozások Romániában fizessék be az adóikat, reális profitjuknak megfelelően. Dragnea ugyanakkor javasolta a kormánynak az állami apparátus további karcsúsítását és átszervezését. (Rador Hírügynökség)

Ervin Székely, RADOR