2014. október 14

A román gazdaság az idén mindössze 1,5%-os növekedést könyvel el

A tulajdonjogra vonatkozó törvény tisztázása, a modern szállitási infrastruktúra és a korrupció leküzdése Románia legfontosabb kihivásai között szerepelnek, ami a gazdaségi növekedést és a külföldi beruházók bizalmának növekedését illeti, nyilatkozta Lucian Croitoru, a Román Nemzeti Bank elnöki tanácsosa, a beruházásokról szóló bukaresti konferencia keretében. Lucian Croitoru azt is elmondta, hogy az idén a román gazdaság mindössze 1,5%-os növekedésére számithat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

A külföldi befektetőket nagyon aggasztja a romániai korrupció magas szintje

A külföldi befektetőket nagyon foglalkoztatja a romániai korrupció szintje – amely  úgy a magán-, mint a közszférában tapasztalható -, mivel az adócsaló társaságok által ki nem fizetett dijakat az adóügy szempontjából korrekt társaságokon hatják be, deklarálta Mihai Bogza, a Romániai Külföldi Befektetők Tanácsának elnöke. Mint  hozzáfűzte: A tanács üdvözölte ugyan az adóteher leszoritását és a vállalkozók társadalombiztositási hozzájárulásának csökkentését, de Romániának még mindig sok a tenni valója ahhoz, hogy vonzóvá váljon  a határontúli üzletemberek számára. A fiskalitás szempontjából Románia továbbra is az uniós átlag fölötti szinten van, s ezzel szemben a szolgáltatások és az infratruktúra minősége, amelyben az üzletemberek részesülnek az állam részéről, európai átlagon aluliak, fűzte hozzá Mihai Bogza.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Máramaros megyében is megjelent a kéknyelv-betegség

Kedden a hatóságok megerősitették, hogy Máramaros megyében is megjelent a kéknyelv-betegség. Igy, a gócponttól 20 kilóméteres körzetben tilos az állatvásárok megszervezése. A Máramaros megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal már megkezdte az állatok felleltározását Szlatinka faluban, Szurdok községben és Iza völgyében, ahol a betegség felütötte a fejét. Országos viszonylatban kéknyelv-betegségben csaknem 1.900 állat szenved, s ezek közül 400-an már elpusztultak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Románia a tavaly csaknem félmiliárd euró értékben importált gyógyszereket és egészségügyi termékeket

Románia a tavaly csaknem félmiliárd euró értékben importált gyógyszereket és egészségügyi termékeket, ami négyszer jelentett nagyobb mennyiséget a tiz évvel ezelőtt – 2003-ban – behozott mennyiséghez képest.Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az EUROSTAT kedden nyilvánosságra hozta az európai országok által gyógyászati és gyógyszerészeti termékekben lebonyolitott kereskedelemre vonatkozó legutóbbi adatokat. A tavaly Románia mintegy 480 millió euró értékben importált gyógyszereket és gyógyászati termékeket, azaz 220 millió euróval többet, mint amennyire tehető ugyanezen termékek kivitele.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

A Külföldi Hirszerző Szolgálat vezetőségének meghallgatását tervezik

A Külföld Hirszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét ellenörző parlamenti bizottság elnöke, a liberális Mihăiţă Calimente, a SIE ideiglenes vezetőségének meghallgatását szándékszik kérni  azt követően, hogy Traian Băsescu államfő kijelentette: Victor Ponta miniszterelnök titkosszolgálati tiszt volt, mig Teodor Meleşcanu,volt SIE-igazgató elutasitotta tájékoztatni ez irányban. Mihăiţă Calimente reményének adott hangot, hogy e meghallgatásra mielőbb sor kerül, annak dacára, hogy a honatyák választási kampányban vannak. A SIE-bizottság összehívása kötelező. Az államfő nyilatkozata szerint Teodor Meleşcanu „falazott” Pontának, mi több támogatta a jelenlegi miniszterelnököt.”Nem hivhatjuk meg azonban a meghallgatásra Teodor Meleşcanut, Victor Pontát és Traan Băsescut elnököt, mivel csak a SIE tevékenységét felügyelő és ellenörző bizottság vagyunk”, hangsúlyozta Mihăiţă Calimente . Victor Ponta miniszterelnök kedd délelőtt visszautasitotta és hazugságnak minősitette Traian Băsescu államfő kijelentéseit, aláhúzva, hogy a Jogi Kar elvégzése után úgy, mint bíró és úgy, mint miniszterelnök tiszteletben tartotta az ország törvényeit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)