2016. május 3

Dacian Cioloş miniszterelnök felmentette tisztségéből Vlad Alexandrescu kultúrminisztert

Dacian Cioloş miniszterelnök felmentette tisztségéből Vlad Alexandrescu kultúrminisztert. A kormányfő sajtóközleményében bejelentette, hogy e tisztségre már kijelölte Corina Şuteut, aki jelenleg a művelődésügyi államtitkári funkciót tölti be, de korábban a New York-i Román Kultúrális Intézet igazgatója volt. A miniszterelnök javaslatát megküldi Klaus Iohannis államfőnek is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

Valeriu Zgonea magyarázatot vár a szociáldemokraták vezetőségétől

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke megkérdőjelezte a Szociáldemokarat Pártból (PSD) való kizárásnak törvényességét, s mint elmondta hivatalos jellegű magyarázatot vár a párt vezetősége részéről. „Mindannyiunk számára fontos, hogy tudjuk: mi történik a párton belül és miként lehetséges az, hogy ha egy párttag kifejezi véleményét azonnal megbűntetik. Ahogy most engem kizártak, ma-holnap a pártelnököt is kizárhatják, ha esetleg nem egyezik véleménye a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának véleményével, ami azt jelenti, hogy valami nincs rendben a jogállásunkkal”, vélekedett Zgonea. Mint ismeretes a képviselőház elnökét a múlt héten azért zárták ki a PSD-ből, mert az ajánlotta Liviu Dragneanak, akit a „Referendum” dossziéban két év felfüggeszett börtönbűntetésre itéltek, hogy mondjon le pártelnöki tisztségéből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

A szociáldemokrata képviselők Valeriu Zgonea házelnöki tisztségéből való felmentése mellett döntöttek

A szociáldemokrata képviselők egyhangúlag döntöttekValeriu Zgonea házelnöki tisztségéből való felmentése felöl. Marian Neacşu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakciójának vezetője elmondta: „A szociáldemokrata frakció egyhangúlag úgy döntött, hogy benyújtja kérését a Képviselőház Állandó Bürójához Valeriu Zgonea házelnöki tisztségből való felmentésére vonatkozóan. Az Állandó Büró politikai döntése nélkül a frakcióban nem beszéhetünk az új, lehetséges házelnökről”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

Hargita megyében hat politkai párt 229 jelöltje lendül versenybe a 31 megyei tanácsosi mandátum megszerzéséért

Négy politikai párt – a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Nagy-Románia Párt (PRM), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – benyújtotta jelöltlistáját a 31 megyei tanácsosi mandátum megszerzésére. Az RMDSZ listája 38 jelölt nevét tartalmazza, mig a Szociáldemokrata Párt (PSD) 35 jelöltet indit a helyhatósági választásokon. Két jelölt ellen, pontosabban Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács jelenlegi elnöke, aki az RMDSZ listáján az első helyen szerepel, és Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester, aki a Magyar Polgári Párt listavezetője, birósági eljárások vannak folyamatban. E két eset nem elszigetelt, mivel más városok polgármesterei is vannak hasonló helyzetben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

Közös hadgyakorlaton vesznek részt moldáv és amerikai katonák

Moldova Köztásaság és az Amerikai Egyesült Államok katonái közös hadgyakorlaton vesznek részt a köztársaság területén. A május 3-a és 20-a között sorra kerülő, „Dragon Pioneer 2016” elnevezésű hadgyakorlaton több mint 100 amerikai katona vesz részt, akik május 3-án a sculeni-i határátkelőnél léptek be Moldova Köztársaság területére. A hadgyakorlaton az amerikai katonák egy tucat páncélozott csapatszállító járművel érkeztek a hadgyakorlatra, mig a moldáv hadsereg részéről 165 katona és békefenntartó vesz részt. Megjegyzendő, hogy Moldova Köztársaság 1994-ben csatlakozott a NATO békepartnerségi programjához és a 3,5 milliós ország lakósainak kevesebb, mint ötöde országa NATO-tagságát szorgalmazza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

Románia és Izrael elmélyiti kapcsolatait a diaszpóra-politika, a kultúra és az oktatás terén

Dan Stoenescu, a világszerte élő románok tárca nélküli román minisztere és Tamar Samash, Izrael Állam bukaresti nagykövete keddi találkozójukon a Románia és Izrael közötti együttműködési kapcsolatok elmélyitéséről tárgyalt, olyan területeken mint a diaszpóra-politika, a kultúra és az oktatás. A felek megállapodtak abban is, hogy közös erőfeszitéseket tesznek a határokon kivüli közösségeket segitő stratégiák fejlesztése érdekében. Dan Stoenescu és Tamar Samash nagykövet a Romániából származó izraeliek és Románia közötti kapcsolatok konszolidálására hivatott intézkedések meghozásának lehetőségét is elemezte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

Rozalia Ganciu