2023. november 14.

A gazdasági növekedés az idei harmadik negyedévben 0,4%-ra lassult az előző negyedévhez képest

Az Országos Statisztikai Intézet ma közzétett adatai szerint a gazdaság lassulása a második negyedévi 1,3%-os növekedés után következett be az első három hónaphoz képest. Az első kilenc hónapban pedig az ipari termelés 5,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A Nemzetközi Valutaalap nemrégiben a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését is 2,2%-ra rontotta az áprilisi 2,4%-ról. A 2023-as költségvetés kidolgozásánál 2,8%-os gazdasági növekedéssel számoltak. (Radio România Actualităţi)

Elkezdődött a 2023-as év utolsó kincstárjegy-kibocsátása

A román állampolgárok mától egyéves állampapírokba 6,15%-os kamatozással, illetve hároméves állampapírokba 7,25%-os éves kamatozással fektethetnek be. Az államkötvények névértéke egy lej, és nincs minimális jegyzési összeg. Ezeknek a megtakarítási eszközöknek az az előnye, hogy biztonságot és stabilitást nyújtanak, de az is, hogy a kamat nem adóköteles – közölte a pénzügyminisztérium. Az állampapírokat online december14-ig, az államkincstári egységek székhelyén 15-ig pedig lehet beszerezni. Az értékpapírokat vidéken december 13-ig, városokban 14-ig a postahivatalokban, is be lehet szerezni. Az állam által így megszerzett pénzeszközöket a költségvetési hiány finanszírozására és az államadósság kiegyenlítésére fogják felhasználni. (Radio România Actualităţi)

Az egészségbiztosító pénztárak alkalmazottai országszerte holnap folytatják munkájukat, és abbahagyják a hónap elején indított tiltakozó akciókat

Ezt ma közölték az Országos Szakszervezeti Tömb képviselői Adriana Tureaval, a közszolgálati rádió riporterével. Az alkalmazottak elégedetlenek voltak az általuk kapott jövedelemmel, amelyet elmondásuk szerint évek óta nem emeltek, valamint a munka és a felelősség magas szintjével. Az utóbbi időben a tiltakozások miatt megszakadt az ügyfélszolgálat, és fennállt a veszélye annak, hogy az egészségügyi rendszer leáll, ha az egészségbiztosítási dolgozók folytatják a tiltakozást, és nem fizetik ki az egészségügyi szolgáltatókat. (Radio România Actualităţi)

Ma van a cukorbetegség elleni küzdelem világnapja

Olyan betegségről van szó, amely minden 12. romániai lakost érint, és évente 24 000 áldozatot követel. A cukorbetegség megelőzését az egészségügyi minisztérium költségvetésének egy százalékából finanszírozzák, és a parlamentben tájékoztató kampányt tartottak. Daniel Suciu, a képviselőház alelnöke a lakosság rendszeres szűrését szorgalmazta.
Daniel Suciu: Tudom, hogy ez egy életet megváltoztató betegség, tudom, hogy rendkívül, fontos, hogy rendszeresen megpróbáljunk időt szakítani néhány minimális vizsgálat elvégzésére, és tudom, hogy milyen nehéz az inzulinfüggők élete. Másrészt ez egy olyan betegség, amellyel együtt lehet élni, amelyből ki lehet gyógyulni, csak rendkívül óvatosnak kell lenni.
Riporter: A diabétesz világnapja alkalmából a botosani-i sürgősségi megyei kórházban ideiglenesen ingyenes vércukorszint-vizsgáló központot nyitnak. (Radio România Actualităţi)

A Szentinánéji álom a fővárosi Nottara Színházban

A shakespeare-i vígjátékok királynőjét, a Szentivánéji álom című darabot, a Stela Popescu Színház produkcióját két nap múlva mutatják be a fővárosi Nottara Színház színpadán, Radu Aldulescu színpadi adaptációjában. Alina Hiristea a bemutató rendezője és ugyancsak ő válogatta a darab zenei anyagát is. Cristian Șofron, a Stela Popescu Színház igazgatója szerint a mai ember ugyanolyan sebezhető, mint 400 évvel ezelőtt, akit saját félelmei és késztetései támadnak, akit a bennünk lakozó éjszaka szellemei uralnak és néha hajtanak. „A Szentivánéji álom egy olyan előadás, amelyben a társulat minden színésze tündököl, amelyben Shakespeare a kortársunk, a barátunk és a titkos tanácsadónk” – zárja a társulat közönséghez szóló ajánlását a rendező. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin