Revoluţie. Noi începuturi. Naşterea Rador

Anul 1988 este si el unul incarcat de subiecte si evenimente de tot felul. Se transmit la radio informatii, reportaje, dezbateri cu tematica: „Consiliile Populare, deputatii, cetatenii – angajare si participare activa la buna gospodarire a oraselor si satelor în înfaptuirea programului de sistemat izare a teritoriului si localitatilor”.

5Tot acum se difuzeaza emisiuni dedicate Zilei de 1 Mai si Zilei Copilului.

In 1989 se pune mare accent pe realizeazarea de emisiuni dedicate zilei de 1 Decembrie, iar in 1999, pe 27 ianuarie are loc prima editie a emisiunii „Tele – Top”, care prezinta saptamânal ultimele noutati din muzica româneasca si internationala pe baza sugest iilor ascultatorilor.

Pe 12 februarie, Programul III Radio pentru tineret îsi reia emisia, dupa o pauza, iar din martie apare, saptamânal, o noua emisiune cu durata unei ore numita „Gaudeamus”. Tot acum începe sa functioneze Centrul de Informatii si Sinteza, viitoarea Agentie de presa Rador.

Asa cum tinerii aveau privilegiul de a avea un post de radio doar pentru ei, de un avantaj beneficiaza si batranii care din 30 martie au o emisiune doar pentru sufletul lor, respectiv „Clubul pensionarilor” o noua emisiune adresata în special pensionarilor, difuzata în fiecare vinery pe Programul I, ora 17.05 si sâmbata pe Programul II, ora 18.00, realizata în colaborare cu Uniunea Generala a Pensionarilor.

O noutate apare si in anul 1991, cand Radio Romania International începea sa emita programe în dialectul aromân pentru comunitatile de aromâni din Balcani, dar nu numai, iar pe Programul România – Tineret se difuzeaza o suita de emisiuni sub genericul: „Radioinformatica pentru tineret”.

In vara aceluiasi an Radioteleviziunea Româna organizeaza „Festivalul International de Muzica Usoara – Bucuresti “91”, iar pe 4 octombrie 1992, la cea de-a XXVI-a editie a Concursului International de creatie radiofonica „Prix Musical de Radio Brno”, Radio România, prin redactorul Liliana Ursu, primeste premiul al II-lea pentru emisiunea „Sacrul – o noua tentatie a muzicii contemporane românesti”.

Un an mai tarziu, Radiodifuziunea Romana devine membru cu drepturi depline al EBU (Uniunii Europene de Radiodifuziune). De asemenea, in 1993 apare buletinul „Radio Observator”, o noua sursa de informare si documentare, cotidian de informatii interne si externe editat de Centrul de informare si sinteza.

buletin