2015. november 13

Colectiv-klub: 55 halálos áldozat a van a tűzvésznek

55-re emelkedett a bukaresti Colectiv-klubban történt tűzeset halálos áldozatainak a száma. Ma egy fiatal lány hunyt el egy németországi kórházban, tegnap délután pedig egy 22 éves fiatal vesztette életét a fővárosi Bagdasar Arseni kórházban a szövődmények miatt. Az Egészségügyi Minisztérium mai jelentése szerint az október 30-án történt tragédia 66 sérültjét kezelik jelenleg bukaresti kórházakban. Közülük 14-nek még mindig válságos az állapota. Eddig 20 személyt engedtek haza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

A többség támogatja a technokrata kormányt

A hét végén hozza nyilvánosságra minisztereinek névsorát Dacian Cioloș kormányfő-jelölt. A Cioloș-kabinet összetételéről és programjáról várhatóan kedden szavaz a parlament. A kormány beiktatásához a parlamentben 274 szavazatra van szükség. A kinevezett miniszterelnöknek várhatóan sikerül beiktatnia az új kormányt, ugyanis új parlamenti többséget tudhat maga mögött. A Nemzeti Liberális Párt, az RMDSZ, a függetlenek és a nem magyar kisebbségek csoportja, valamint a Románia Haladásáért Országos Szövetség is támogatja a technokrata kormányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

ENSZ jelentés: Romániában nincs politikai akarat a szegénység felszámolására

Romániában nincs politikai akarat a szegénység felszámolására – olvasható az ENSZ Romániáról készült jelentésében. A dokumentum megállapítja: a lakosság 40 százaléka szegénységben él, kormányzati szinten mégsem foglalkoznak megfelelően a problémával, pedig az országnak lenne erőforrása a mélyszegénység felszámolására. Philip Alston raportőr az ENSZ romániai missziója végén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: habár az elmúlt 10-15 évben jelentősen csökkent az országban a szegénység, életszínvonal tekintetében Románia még mindig az utolsó helyen áll az Európai Unióban. A jelentéstevő szerint Romániában ötből két lakos a szegénységi küszöbön él, illetve a lakosság egyharmada alapvetőnek tartott javakat nélkülöz. Románia első helyen áll az Európai Unióban a gyermekhalandóságot illetően is. Ugyanakkor a 15 évesek 37 százaléka funkcionális analfabéta. A korrupció az egészségügyben majdnem hatszor nagyobb az uniós átlagnál. A jelentés kitért arra is, hogy Romániában a romák átlagban 16 évvel élnek kevesebbet, mint a nem roma lakosság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

Ma van a Magyar Nyelv Napja

Az RMDSZ kezdeményezésére a parlament elfogadta azt a törvényt, amely Romániában is a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította november 13-át. A jogszabályt Klaus Johannis államfő szerdán hirdetette ki. Így ma az ország magyarlakta településein különböző kulturális programokkal ünneplik meg a magyar nyelv napját. A törvény értelmében ma a közmédia is ünnepre hangoló műsorokat sugározhat. Ma délután 6 órától közönségtalálkozó lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban . Kovásznán, a Művelődési Központban ugyancsak ma délután 6 órától a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpada előadja Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című komikus eposzát. Bukarestben a Református Egyházközség tanácstermében vasárnap délelőtt 10 órától Nagy Éva, a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja tart előadást „Édes anyanyelvünk – Erős várunk a nyelv” címmel. Kolozsváron az Apáczai Csere János Elméleti Gimnáziumban ma este hat órától Lőrincze Lajos nyelvészre emlékeznek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

Nőtt a GDP

Az év első kilenc hónapjában 3,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék  a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte ma az országos statisztikai intézet. A harmadik negyedévben a gazdaság teljesítménye 1,4 százalékkal javult az előző három hónaphoz képest. Éves összevetésben a harmadik negyedévben a GDP 3,6 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Idén a kormány hivatalosan 3,4 százalékos gazdasági növekedést remél, a nemzeti bank kormányzója és más elemzők azonban a 4 százalékos növekedést sem tartják kizártnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

Az államfő elvesztette egyik nagyszebeni ingatlanát

lvesztette egyik nagyszebeni ingatlanát Klaus Johannis államfő a Brassói Táblabíróság tegnapi jogerős végzése nyomán. A sajtó szerint a brassói táblabíróság nem is tárgyalta érdemben a Johannis házaspár fellebbezését, hanem arra hivatkozva emelte jogerőre a Brassó Megyei Törvényszék korábbi – Johanniszék számára kedvezőtlen – döntését, hogy a fellebbezést megkésve nyújtották be. A polgári per tárgyát képező ingatlan Nagyszeben egyik belvárosi sétálóutcájában található. Az épületet 1964-ben államosították, majd – egy 1995-ben hozott törvény alapján – a benne lakó bérlők megvásárolhatták lakásaikat. 1999-ben azonban az eredeti tulajdonos egy állítólagos örököse visszaperelte az ingatlant. A Johannis-házaspár az állítólagos örökössel kötött adásvételi szerződés révén vált tulajdonossá. Másfél évtizedes pereskedés után most a bíróság mind a restitúció jogalapjául szolgáló örökösödési iratot, mind Johanniszék adásvételi szerződését jogerősen megsemmisítette. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

Andrei Demeny