2019. augusztus 19

Klaus Iohannis államfő hétfőn megkezdte hivatalos látogatását az Egyesült Államokban

A román-amerikai kapcsolatok szempontjából fontos hét előtt állunk. Klaus Iohannis államfő kedden, Washingtonban, Donald Trump elnökkel folytat megbeszélést, melynek fő témája a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztése lesz. A román államfő a kétoldalú megbeszélésen felhozza a vizumkötelesség megszüntetését is Románia esetében és elmondja az amerikai elnöknek, hogy országunk több amerikai katonát is képes befogadni, illetve ismételten meghivja Donald Trump elnököt romániai látogatásra.Klaus Iohannis látogatására az amerikai elnök meghivása nyomán került sor, és mandátuma alatt ez a második útja Washingtonban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Az Európai Unió felkészült a megállapodás nélküli Brexitre, állitja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerint az Európai Unió felkészült a megállapodás nélküli Brexitre, de arra figyelmeztet, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén a legtöbb nehézséget Nagy-Britannia fogja elszenvedni. Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint, az Egyesült Királyság megállapodás nélküli távozása az EU-ból semmi esetre sem az EU kedvelt forgatókönyve. A szóvivő azt is elmondta, hogy Brüsszel nem gondolja úgy, hogy ebben a szakaszban különösképpen kellene készülnie a kilátástalan helyzetre.Natasha Bertaud szerint a megállapodás nélküli kilépés nyomán a negativ gazdasági hatás – arányosan számitva – sokkal nagyobb lesz Nagy-Britanniára nézve, mint a többi 27 tagállam szempontjából.A Munkáspárt hétfőn, Londonbana a parlament összehivását kérte a Brexit után mutatkozó működészavarokat enyhitő intézkedések meghozásának megvitatása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Több száz iskola még nincs felkészülve a két hét múlva kezdődő új tanévre

Országos viszonylatban több száz iskola még nincs felkészülve az új tanévkezdésre, gondok vannak a megfelelő felszerelések és a higiéniai körülmények szempontjából. Mihai Fifor ideiglenes belügyminiszter a prefektúsoktól azt kérte, azonnal irják össze azokat az iskolákat, amelyek még nem rendelkeznek tűzvédelmi és egészségügyi működési engedéllyel. Daniel Breaz ideiglenes tanügyminiszter szerint az iskolák gondjairól tudni kell központi szinten is, a mielőbbi megoldás érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

A liberálisok összegyűjtötték a szükséges aláirásokat a képviselőház rendkivüli ülésszakának összehivására

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) összegyűjtötte a a szükséges aláirásokat a képviselőház rendkivüli ülésszakának augusztus 26 és 30. közötti időszakban való összehivására. A tervek szerint az ülés napirendjén szerepel az amnesztiatörvény elutasitása és más szabályozó rendelkezések, közölte Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakciójának elnöke.A rendkivüli ülésszak összehivását jóvá kell hagynia a képviselőház állandó bürójának is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Az étkezési jegyek értéke nem haladhatja meg a 15,18 lejt

A munkaügyi minisztérium rendelet-tervezete szerint az étkezési jegyek értéke nem haladhatja meg a 15,18 lejt.A javasolt intézkedés a jövő év márciusáig szól és augusztus 23-ig társadalmi vitára bocsátották a minisztérium honlapján. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Rozália Gănciulescu – RADOR