2020. október 20

Călin Popescu Tăriceanu a Pro România jelöltlistáján indul a parlamenti választásokon

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke lemondott párttagságáról, mivel a Pro România párt jelöltlistáján indul a decembre 6-i parlamenti választásokon.Valamennyi ALDE-tagnak hasonlóképpen kell eljárnia, ha az ALDE és a PRO România alkotta választási koalició közös listáján óhajtanak indulni a választásokon. Az eljárást, amelyet a két párt fúziójáról szóló jegyzőkönybe foglaltak, jóváhagyás végett, a jövő hónapra tervezett rendkivüli kongresszus elé terjesztik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Román-amerikai munkacsoport alakul  Románia felvételének előmozditásáért a Visa Waiver programba

Erről Bogdan Aurescu külügyminiszter tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitójának adott exklúziv nyilatkozatában, miután Pompeo Mike amerikai kollégájával találkozott Wahingtonban. „A találkozón külön kiemeltem, hogy a román állampolgárok nagy fontosságot tulajdonitanak e program iránt és fontos számukra, hogy Romániát felvegyék a Visa Waiver programba. Mike Pompeo megértette az általam felhozott érveket és ebből kifolyólag megállapodtunk egy közös munkacsoport létrehozásában e célkitűzés megvalósitása érdekében”, mondotta Bogdan Aurescu. A két külügyminiszter ez alkalommal megvitatta az USA fokozott részvételét az olyan projektekben, mint például a Via Carpatica, amely Európán áthaladó közlekedési hálózat fejlesztéséről szól egy rövidebb útvonal megvalósításával az észak-dél tengely mentén, és a Konstanca-Gdansk vasútvonal megépitése. A projektek a Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alapja révén valósulnak meg, fűzte hozzá Bogdan Aurescu, megjegyzeve, hogy az amerikai külügyminiszterrel elemezték a Fekete-tenger kontinentális talapzatában rejlő 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség amerikai cégek részvételével való kietrmelésének megkezdését is, ami rendkivül fontos Románia, Moldova Köztársaság és más térségbeli államok energetikai függetlenségének biztositása szempontjából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Alkotmányosnak bizonyult az új karanténtörvény

Az alkotmánybíróság kedden elutasitotta az ombudsman óvását, amelyet az új karanténtörvény egyes rendelkezései ellen emelt augusztusban. A Nép ügyvédje által kért utólagos normakontrollt azért övezte fokozott médiaérdeklődés, mert korábbi alkotmányossági óvása miatt kényszerült a parlament nyári rendkívüli ülésszakán új karanténtörvényt elfogadni, miután július első három hetében a korábbi karanténintézkedések jogalapját megszüntető alkotmánybírósági határozat hátráltatta a koronavírus-járvány elleni védekezést. Az ombudsman ezúttal azt a rendelkezést találta alkotmánysértőnek, amely szerint a tünetmentes fertőzöttet akarata ellenére is – legfeljebb 48 óráig – el lehet szigetelni orvosi kivizsgálás céljából egy egészségügyi intézményben. Szerinte a szabadságvesztéssel felérő elszigetelés az utolsó, kivételes megoldás kellene legyen, ha már a kevésbé „korlátozó” lehetőségek kimerültek, nem pedig a törvény erejével előírt szokásos intézkedés. Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel megalapozatlannak ítélte az ombudsman kifogását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A külföldi románoknak kevesebb mint három nap áll rendelkezésükre, hogy regisztrálják adataikat a levélszavazásra

Az Állandó Választási Hatóság felhivta a figyelmet, hogy a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgároknak kevesebb mint három nap áll rendelkezésükre, azaz október 22-ig kell regisztrálniuk adataikat, hogy levélszavazással részt vehessenek a december 6-i parlamenti választásokon. A hivatalos adatok szerint mostanig valamivel több mint 29.700-an  iratkoztak fel a levélszavazásra. „A levélszavazás biztos, kényelmes, kockázatmentes megoldás, főleg most a koronavirus-járvány idején” mondotta az Állandó Választási Hatóság elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A liberálisok több mint 700 ezer támogató aláirást nyújtottak be a Központi Választási Irodához

A december 6-ra kitűzött parlamenti választások perspektivájában a liberálisok több mint 700 ezer aláirást nyújtottak be a Központi Választási Irtodához a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeinek támogatására. Ludovic Orban miniszterelnök, aki egyben a PNL elnöke is, kijelentette, hogy Romániát csakis a liberálisok tudják kormányozni a helyes irány fele, arra kérve a lakosságot, hogy december 6-án járuljanak urnákhoz. A PNL képviselőházi jelöltlistájának élén Ludovic Orban, mig a szenátusi lista első helyén Florin Cîţu pénzügyminiszter szerepel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

Rozália Gănciulescu, RADOR