Nopţi în grădinile Spaniei, la Sala Radio

Vineri, 19 februarie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la un eveniment special ce se va desfășura sub semnul Spaniei! Veți avea ocazia de a-l aplauda la Sala Radio pe pianistul spaniol JOSU OKIÑENA, cunoscut publicului din România grație turneului național “Vă place Brahms?” (octombrie 2013), în cadrul căruia artistul a fost invitatul violoncelistului Răzvan Suma. În programul serii veți asculta două compoziții care stau, de asemenea, sub semnul soarelui hispanic: Spania, partitură semnată de compozitorul francez romantic Emmanuel Chabrier – compusă ca urmare a unei călătorii întreprinse de artist în ținuturile iberice – și Nopţi în grădinile Spaniei, lucrarea lui Manuel de Falla, unul dintre cei mai mari muzicieni spanioli din prima jumătate a sec. XX. Concertul este realizat cu sprijinul Institutului Cervantes.

Evenimentul se va derula sub bagheta lui NICOLAE MOLDOVEANU, muzician român care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internaţională. În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta și Simfonia a V-a de Beethoven, supranumită Simfonia Destinului. Una dintre cele mai des interpretate simfonii din toate timpurile, creația lui Beethoven a avut premiera absolută la Viena, în 1808, sub bagheta compozitorului. Considerată una dintre partiturile simfonice cu cel mai mare impact emoțional asupra publicului, Simfonia Destinului a influențat creațiile multor altor mari compozitori, ca Brahms, Ceaikovski, Mahler sau Berlioz. Schumann scria despre lucrarea lui Beethoven: „Deși atât de des ascultată, încă își exercită puterea peste timpuri, ca acele mari fenomene ale naturii, care, indiferent cât de des se petrec, ne umplu de uimire și de venerație. Această simfonie va trece peste secole (…).”

Actualmente profesor universitar şi şef de catedră al departamentului de cercetare şi doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, JOSU OKIÑENA are o activitate solistică importantă alături de artişti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri.Josu Okinena_foto Unai P. Azaldegui (2)

A studiat la Conservatorul Superior de Muzică din San Sebastian, iar ulterior şi-a perfecţionat pregătirea la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid. La Santiago de Compostela a fost distins, de asemenea, cu premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole.

Josu Okiñena a cântat cu solişti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego şi altii, iar în formaţii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian şi alte evenimente similare în Granada, Tours şi Peralada. A colaborat peste şase ani cu soprana spaniolă Almudena Ortega, obţinând aprecierea unanimă a publicului şi a presei pentru concertele susţinute în Cuba, America şi Spania, realizând în acelaşi timp înregistrările pe CD a integralei lucrărilor pentru voce şi pian ale compozitorului basc Aita Donostia.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players, iar până în anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost şi dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.