La Bruxelles, miniştrii de justiţie şi interne au adoptat o declaraţie comună în urma atentatelor teroriste

La Bruxelles, miniştrii de justiţie şi interne au adoptat în această seară o declaraţie comună în urma atentatelor teroriste din capitala belgiană. Ei au decis că este nevoie de colaborare între autorităţile franceze şi belgiene pentru a investiga de urgenţă reţelele teroriste care au acţionat în capitalele celor două ţări.

Reporter: Cerasela Rădulescu – Miniştrii de justiţie şi interne europeni, reuniţi la Bruxelles au decis ca registrul comun al pasagerilor din aeroporturi, un proiect de lege aşteptat de câţiva ani să fie adoptat în aprilie şi să intre imediat în vigoare. Între timp, în Belgia, centrul de coordonare şi analiza ameninţării teroriste a decis să coboare la trei din patru nivelul de alertă ceea ce înseamnă însă că ameninţarea rămâne gravă şi posibilă. Autorităţile afirmă că este un nivel excepţional. Decizia este surprinzătoate atât timp cât nu au trecut decât două zile de la atentatele teroriste şi atât timp cât lumea este panicată şi sunt în continuare căutaţi alţi suspecţi implicaţi în atentatele de marţi.

Totodată Centrul de Analiză anunţă o întărire a controalelor de securitate ale poliţiei şi armatei în aeroporturi, gări, spaţii deschise şi centre comerciale. 31 de morţi şi peste 300 de răniţi, de 40 de naţionalităţi, rămâne bilanţul atentatelor. Premierul Belgiei, Charles Michel, aflat sub presiune opiniei publice, de a afla adevărul despre faptul dacă autorităţile belgiene îi cunoşteau pe cei doi terorişti kamikaze, unul care a acţionat la aeroport şi celălalt la staţia de metrou, promite că va fi făcută lumină în acest caz. El a respins, astăzi, demisiile miniştrilor de interne şi al justiţiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie