Interviu cu Mathieu Gallet, preşedinte director general al Radio France

Reporter – Florin Orban: În calitate de post de radio public, Radio France pare să se descurce bine şi să depăşească cu bine crizele. Care este secretul?
Mathieu Gallet: Nu există un secret. E o muncă pe care am făcut-o de trei ani împreună cu echipa care mă însoţeşte pentru a repoziţiona oferta Radio France, cele 7 canale ale noastre să fie cât mai complementare posibil, pentru a putea să intereseze cel mai larg public cu putinţă, deoarece preocuparea noastră numărul unu este de a pune publicul în centrul strategiei noastre.
Reporter: Aveţi proiecte pentru viitorul apropiat, surprize, lucruri pe care nu le-aţi anunţat până acum?
Mathieu Gallet: Nu, am anunţat acum o săptămână lansarea unei noi oferte care va permite fiecăruia să-şi construiască radioul propriu, pe măsură, pornind de la toate programele produse de Radio France – aceasta ofertă de numeşte „O lume a Radio France” şi este accesibilă pentru toată lumea, în lumea întreagă, deoarece avem şansa – radioul public francez – să deţinem drepturile pentru întrega lume pentru ceea ce producem, deci vă dăm întâlnire pe monde.radiofrance.fr şi veţi putea asculta toate programele celor 7 canale ale Radio France şi să vă faceţi o play-list care va corespunde gusturilor dumneavoastră, intereselor dumneavoastră, curiozităţii dumneavoastră. Va fi disponibil pe calculator, pe tabletă, pe smartphone, pe toate suporturile.
Reporter: O problemă specific franceză – sau mai curând francofonă. Ne aflăm la o reuniune internaţională şi limba de lucru este engleza. Ce face Radio France pentru ca limba franceză să redevină o limbă cu adevărat internaţională, cu adevărat importantă la nivel internaţional?
Mathieu Gallet: Sunt foarte fericit să vorbesc cu dumneavoastră despre canalele dumneavoastră în franceză. Francofonia este foarte importantă pentru mine şi ştiu că România este o ţară francofonă sentimental, angajată. Noul sistem despre care vorbeam, „O lume a Radio France”, este tocmai un mod de a face accesibilă totalitatea producţiei noastre în limba franceză în lumea întreagă, pentru 350 de milioane de vorbitori francezi şi francofoni din întreaga lume.
Reporter: În ce priveşte, de exemplu, Radio France Internationale. Am observat acum – spuneţi-mi dacă greşesc – că Radio France Internationale se orientează în special către Africa. Este adevărat? Intenţionaţi să redeveniţi şi un actor important în Europa, în Europa de Est?
Mathieu Gallet: Radio France Internationale este un canal internaţional care este prezent pe toate continentele, este adevărat, cu o audienţă foarte mare în Africa, grupul France Media Monde îşi va continua de altfel extinderea, deoarece peste câteva zile, televiziunea internaţională France 24 va transmite şi în spaniolă, deci există o adevărată strategie a colegilor noştri de la France Media Monde şi de la RFI de a continua să acopere actualitatea din întreaga lume.
Reporter: Mulţumesc!
Mathieu Gallet: Mulţumesc mult!/gsarbu/dsirbu

RADOR (12 septembrie)