Biblioteca Naţională a României: Nocturna Bibilotecilor, la a VIII-a ediţie

Nocturna Bibliotecilor, eveniment ajuns la a VIII-a ediţie, se desfăşoară vineri, 29 septembrie, în intervalul orar18:00 – 24:00, la Biblioteca Naţională a României, prin programul Ai Carte, ai Arte!, din care nu vor lipsi expoziţiile de pictură, grafică şi carte, atelierele de creativitate pentru copii, dar şi pentru oamenii mari, spectacolele de dans contemporan, teatru şi poezie, conferinţele, concertele de muzică clasică, jazz şi pop, proiecţiile de film, dar şi întâlnirile şi dialogurile cu scriitorii. Tema de anul acesta este cartea însăşi, văzută ca principală sursă de inspiraţie pentru alte arte. Întrupată mai întâi într-o carte, o poveste se desprinde de ea şi de autorul ei, participând la cristalizarea altor forme de creaţii artistice. Potrivit comunicatului trimis de Biblioteca Naţională a României, prin intermediul momentelor incluse în agenda programului Ai Carte, ai Arte!, se se face trecerea de la carte la muzică, dans, film (artistic şi documentar) şi spectacol de teatru. Pogramul Ai Carte, ai Arte! îşi propune activarea relaţiei dintre cititor, carte şi bibliotecă, livrarea unei imagini mai ample asupra fenomenului artistic contemporan, asupra filiaţiilor care există între creaţiile artistice şi cărţi.

Copiii, alături de părinţii lor, vor avea parte vineri, 29 septembrie, între orele 10:00 – 22:00, de un program special intitulat: De dimineată până-n seară, un maraton cultural destinat celor mici, cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor. Programul include concerte de pian, ateliere de lectură, robotică, colaj, piese de teatru, storytelling etc.

Iată câteva din evenimentele cuprinse în maratonul cultural: În spaţiul „Scriptorium”, parter, orele 10:00 – 11:00, „Pian pentru bebeluşi”, program coordonat de Biblioteca Naţională şi organizat de Agenda Culturală pentru Copii, în parteneriat cu Şcoala de Muzică „Voce şi Pian”.
În Ludoteca „Apolodor din Labrador”, mezanin, orele 9:00 – 10:00 – Lectură „la liber” pentru copii şi părinţi (care se va desfăşura şi în micile pauze dintre activităţile programate în cursul zilei).

Între orele 12:00 – 13:00, Teatru „la Cinemaˮ prezintă „Lupul buclucaş”, spectacol de teatru de păpuşi pentru copii. Distribuţie: Gabriel Arsenie, Sabina Arsenie.

Teatrul „Coquetteˮ prezintă, între orele 13:00 – 14:00 şi 15:00 – 16:00, „Moment de dans şi improvizaţie cu marionete”. Copiii au ocazia să atingă si să înveţe să mânuiască marionetele şi să participe l o sesiune foto cu Charlie, Ciupicu şi balerina Charlotte.

De la orele 17:00 la orele 21:00, holurile care dau spre Ludoteca „Apolodor din Labrador” se vor transforma într-o adevărată tabără de munte (cu corturi şi lanterne) sub bagheta magică a echipei de la NoGravityClub, care propune copiilor următoarele activităţi: Ateliere de palenotologie „Exploratorii de Fosile”, în cadrul cărora vor fi prezentaţi celor mici dinozaurii care au trăit pe teritoriul României, ateliere de educaţie montană, în cadrul cărora echipa NoGravityClub le va vorbi copiilor despre conduita adecvată şi sigură în cadrul drumeţiilor pe munte.

În Sala de Lectură pentru copii şi tineret „Ionel Teodoreanu” de la etajul I, orele 18:15 – 19:15, clubul „Creativ” propune Atelierul de robotică, în care se va face o demonstraţie cu roboţi construiţi şi programaţi de copiii participanţi. Suportul pentru realizarea şi programarea roboţilor este de ultimă generaţie. Elementele de programare sunt prezentate într-un mod plăcut şi relaxant, prin joacă, fiind îndrumaţi de cadre specializate să construiască şi să monteze diverse ansambluri funcţionale, inclusiv cu valenţe estetice, să utlizeze calculatorul şi să navigheze pe internet.

Câteva evenimente din programul Ai Carte, ai Arte!: Începând cu ora 18:00, vizitatorii sunt invitaţi să aducă o carte în limba engleză pe care să o schimbe cu alta, la miez de noapte( American Corner, etajul I – White night american style: Book swap/ Carte pentru carte). De la orele 19:00 la 23:00 vor avea loc proiecţii de filme, în Sala de conferinţe „Mircea Eliade”, parter, scurt-metrajele: „Spid”, regie Bogdan Murşanu (17 minute), „Plouă cu soare”, regie: Andrada Botezatu (15 min.), „Cangurul singuratic”, regie: Camelia Popa (22 min.), „Petrecere privată”, regie: Octav Chelaru (12 min.), ‘Ela, panda şi madam”, regie: Andrei Răuţu (28 min.), „Negruzzi 14”, regie: Bogdan Mureşanu (20 min). De la ora 21:00, lung-metrajul: „Vara s-a sfârşit”, regie: Radu Potcoavă, 2017 (105 min.).

Colocviul „De ce iubim şi retrăim medievalul?, care se va desfăşura între orele 18:00 – 19:00, la parter Sala Euphoria, în cadrul expoziţiei medievale „Ipostaze medievale – Interferenţe C@rte ProPatrimoniu”, aduce în atenţie iconografia creştină medievală, care a marcat toate domeniile culturii europene. Imensul patrimoniu iconografic medieval a fost valorificat şi reinterpretat, de-a lungul timpului, prin intermediul creaţiilor literare, plastice, muzicale, teatrale şi cinematografice.

În ultimii ani, bibilotecile din întreaga lume sunt percepute din ce în ce mai mult ca locuri de unde începe schimbarea, ca actori importanţi în dezvoltarea comunităţii în care activează, ca spaţii de dialog, de schimb de idei, ca parteneri în procesul de educaţie, fără a face însă rabat de la îndeplinirea funcţiilor lor de bază, aceelea de conservare, comunicare şi promovare a patrimoniului documentar pe care-l deţin în colecţii.

Lansată în anul 2011 de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Nocturna Bibliotecilor este o companie de activare a instituţiilor biblioteconomice, printr-un program neconvenţional, al cărui obiectiv este atragerea în spaţiile de bibliotecă din întreaga ţară a unui număr cât mai mare de utilizatori şi crearea unei legături cât mai fireşti între bibliotecari şi diferitele categoii de public, într-o manieră relaxantă şi prietenoasă. Bibliotecile îşi vor deschide porţile în afara orelor de program şi îşi vor primi oaspeţii cu programe culturale dedicate lor. Timp de o nopate, fiecare bibliotecă participantă va încerca să-şi surprindă vizitatorii cu oferte inedite: tururi ghidate, proiecţii de film, concerte, lansări de carte, ateliere de creaţie, întâlniri cu autori, concursuri, expoziţii, demonstraţii de virtuozitate etc. Este cea mai importantă mobilizare a bibliotecilor din România./aionescu

Ada Ionescu, Agenţia de presă RADOR

RADOR – 28 septembrie