2018. január 3

Klaus Johannis államfő kihirdette a 2018-as állami költségvetést

Klaus Iohanmnis államfő kihirdette az idei állami- és társadalombiztositási költségvetéseket, ugyanakkor felhívta a kormány figyelmét a büdzsé bizonyos „gyenge” pontjaira, illetve óvatosságra, felelős adó- és költségvetési politikára intette a kormányt. Ami a költségvetési bevételek 16 százalékkal való növekedését illeti 2018-ban az előző évhez mérten, Klaus Iohannis úgy vélte, hogy a kormány elvárásai túl optimisták. A kormánynak jelentősen kell javítania az adóbehajtáson, hiszen jelenleg az EU-tagállamok közül Romániában az egyik legalacsonyabb a költségvetési bevételek GDP-arányos szintje, hangsúlyozta az államfő.Klaus Iohannis szerint a jelenlegi kormánykoaliciónak kötelessége válaszolni a román állampolgárok az irányú elvárásaira, hogy az idén Romániának megbizható és fenntartható költségvetése lesz, amely nem destabilizálja a gazdaságot és nem folyásolja be negativan az állampolgároknak igért életszinvonalat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Január 9-án átadják a forgalomnak a Szászsebest Tordával összekötő A10-es autópálya negyedik szakaszát

„Az autópályák szempontjából 2018 rekord év lesz”, állitja a Szállitásügyi Minszitérium, mely szerint az idén a leszerződött 188 hosszúságú autópályából 156 kilóméter adnak át a forgalomnak. Másrészt, a Pro-Infrastruktúra Egyesület, amely az ország nagy szállitási projektjeit monitorizálja, ellentmond a hivatalos számitásoknak és úgy véli, hogy az idén 66 kilóméternél hosszabb gyorsforgalmi út nem nyitható meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Lemondott tisztségéről Doina Pană vizügyi és erdőgazdalkodási miniszter

A Mihai Tudose miniszterelnöknek megküldött lemondásában Doina Pană vizügyi és erdőgazdalkodási miniszter egészségügyi okokra hivatkozott, jegyzi meg a szaktárca által szerdán közölt sajtóközlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Biróság elé állitják Valeriu Zgoneat, a képviselőház volt elnökét

Befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat a korrupcióellenes ügyészség ploieşti-i kirendeltségének ügyészei Valeriu Zgonea volt képviselőházi elnök ellen. Az ügyészek szerint 2012 júliusa és 2013 áprilisa között Valeriu Zgonea több mint 62 ezer lejt fogadott el jogtalanul Dumitru Dobrică megyei tanácsostól. Az összeg turisztikai szolgáltatások költségeit és egy nyaraló Kovászna megyében való épitésével járó kiadásokat fedezte. Az összeg ellenében Zgonea megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy Dobrică megyei tanácsos egyik rokona vezetői tisztséghez jusson az Informatikai Minisztériumhoz tartozó intézmény, az Információs Társadalomért Országos Menedzsment Központ élén, noha, nem rendelkezett szakmai felkészültséggel. Az ügyészek a dossziét a bukaresti törvényszék elé terjesztették, azzal a javaslattal, hogy továbbra is tartsák fenn a Valeriu Zgonea ellen elrendelt hatósági felügyeletet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)/rganciu