RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Patru procurori, în cursa pentru şefia DNA

Florentina Mirică, Elena Grecu, Marius Iacob şi Cristian Lazăr şi-au depus candidaturile pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ei au făcut acest lucru luni, în ultima zi pentru depunerea candidaturilor.

ACTUALIZARE 3: Procuroarea Elena Grecu şi-a depus candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Elena Grecu este procuror la DNA.

ACTUALIZARE 2: Adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazăr, şi-a depus luni candidatura pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

ACTUALIZARE 1: Procurorul-şef adjunct al DNA Marius Iacob şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind al doilea candidat care s-a prezentat luni la Ministerul Justiţiei.

*

Şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din Direcţia Naţională Anticorupţie, Florentina Mirică, este primul procuror care şi-a anunţat candidatura pentru postul de procuror-şef al DNA, potrivit Digi 24, preluat de News.ro.

Florentina Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile.

De asemenea, ea a instrumentat dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Procuroarea a instrumentat mai multe dosare mediatizate, între care cel al judecătorului Stan Mustaţă sau al omului de afaceri Dinel Staicu.

Florentina Mirică este o apropiată a fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea s-a aflat printre sutele de procurori care au semnat acum două luni o scrisoare deschisă, prin care cereau respectarea independenţei justiţiei.

Luni este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al DNA. Selecţia a început pe 9 iulie, după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că în opinia sa, nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA, pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face ca în trecut, în baza unor înţelegeri politice şi de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde este nevoie de multă muncă pentru a pune Direcţia în parametrii constituţionali.

Rezultatele selecţiei ar urma să fie anunţate pe 30 iulie. Ulterior, ministrul Justiţiei va transmite Consiliului Superior al Magistraturii propunerea sa, pentru emiterea avizului CSM, iar după aceea ministrul va trimite şefului statului propunerea pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Cosmin Ruscior

https://www.rfi.ro/justitie-104899-prim-procuror-candidatura-dna /abuzoian

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 23 iulie 2018