2018. augusztus 10

Az új nyugdijtörvény-tervezet fontosabb előirásai

A jövő évtől a nyugdijakat újraszámitják és ezek a legtöbb esetben növekedni fognak 2021-ig, ezt irányozza elő, egyebek mellett, a Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter által ismertetett új, állami nyugdijtörvény tervezete. A jogszabály-tervezet szerint a nyugdijak nem csökkenek és a nyugdijbavonuláshoz legkevesebb 15 év munkarégisége kell legyen egy alkalmazottnak. Ugyanakkor a nyugdijkorhatár kiszámitásakor figyelembe veszik az egyetemi, a mesterképzési és a doktori cim megszerzéséért eltöltött éveket. A törvénytervezet célja az állami nyugdijrendszerben tapasztalt egyenlőtlenségek kiküszöbölése. Következésképpen, azok a személyek, akik ugyanabban a beosztásban, ugyanannyi évet dolgoztak és nyugdijjárulékot fizettek be, ugyanolyan összegű nyugdijba kell részesülniük. A törvénytervezet további célja a nők és a férfiak közötti igazságtalanság megszüntetése, azaz ha egyenlő munkát végeztek, ugyanazon időszak alatt fizették a nyugdijhozzájárulást és ugyanannyi évet dolgoztak, egyenlő értékű nyugdijpénzt is kell kapniuk. A jogszabálytervezet négy alapelvre épül: 1.nyugdijhozzájárulás (a nyugdijpénzt a hozzájárulás függvényében fizetik) , 2.egyenlőség (azok a nyugdijasok, akik hasonló munkarégiséggel rendelkeznek, de különbőző időszakban vonultak nyugdijba, ugyanazt az összeget kapják), 3.társadalmi szolidaritás (az aktiv-dolgozók a nyugdijalapohoz való hozzájárulásaikkal fenntartják a nyugdijrendszer jövőjét) és 4.elévülhetetlenség, azaz a nyugdijhoz való jog soha sem vesziti hatályát. A törvénytervezet szerint a nyugdijak összege nem csökken és továbbra is négy típusú nyugdíj lesz: az öregségi, az előzetes, a rokkantsági és az utódlási nyugdíj. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)

Megkezdődött Románia jelöltjének kiválasztása a birói tisztség betöltésére az EU Biróságában

A román igazságügyi minisztérium pénteken közölte, hogy megkezdték Románia jelöltjének kiválasztását a birói tisztség betöltésére az EU Biróságában. A minisztérium honlapján közölte, hogy amennyiben sor kerül az Európai Unió Birósága megreformálásának harmadik szakaszára, 2019. szeptember 1-től kilenc biróval kell kiegésziteni az európai unió biróságának összetételét. Románia azon kilenc tagállam között szerepel, amelyet felkértek, hogy kiegészitésként, jelöljön ki egy birót az EU Biróságában. A kilenc birót 2019. szptember 1-től nevezik ki tisztésgükben. A kilenc biró közül négynek a mandátuma 2022. augusztus 31-án jár le. A tagállamoknak javaslataikat 2018 október 1-ig kell megküldeniük. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)

4,6%-al növekedtek a fogyasztói árak az elmúlt hónapban

Az Országos Statisztikai Hivatal legutóbbi adat szerint 4,6%-al növekedtek a fogyasztói árak júliusban az elmúlt esztendő azonos időszakához képest és leginkább – hat százalékkal – a nem élelmiszertermékek és a szolgáltatások – három százalékkal – drágultak meg. A legnagyobb éves inflációs rátát áprilisben regisztrálták, s ez 5,41% volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)

Munkaerő-hiánnyal küzd a szászrégeni hangszergyár

A Maros megyei Szászrégenben, Dél-Kelet-Európa legnagyobb gyárában a tavaly több mint 33 ezer hangszert gyártottak. A hangszerek nagyrészét exportálták, szerte a nagyvilágban. „Noha, a gyárnak jelenleg több mint 260 alkalmazottja van, mégis munkaerő-hiánnyal küzd és nagyon nehéz szakképzett embereket találni. A szakképzett munkaerő-hiánytól a termelés automatizálása menthet meg”, nyilatkozta Nicolae Bâzgan gyárigazgató. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)

Hat bukaresti járatot töröltek a Ryanair dolgozók sztrájkja miatt

A bukaresti Otopeni repülőtéren hat járatot töröltek pénteken a Rynair légitársaság pilótáinak sztrájkja miatt. A bukaresti repülőtér vezetősége szerint törölték a Berlin-Bukarest és a Bukarest-Brüsszel jövet-menet járatokat. Az egész Európában pénteken 400 járatot annuláltak, ami több mint 55 ezer utast érintett. A sztrájk azt követően öltött nagyobb méretet, hogy egyik holland törvényszék engedélyezte a holland pilótáknak, hogy csatlakozzanak az irországi, németországi, svédországi és belgiumi kollégáik munkabeszüntetéséhez. A német érdekképviselet közleménye szerint a fieztésekről és munkakörülményekről folytatott egyeztetések kudarcba fulladtak, mivel a cég vezetősége kizárt minden olyan intézkedést, amely a személyi jellegű költségek növekedéséhez vezet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 08.10)

Demeny Andrei, RADOR