2018. október 1

 Klaus Iohannis államelnök Jászvásáron nyitotta meg az új egyetemi tanévet

Október 1-én valamennyi romániai egyetemen ünnepi ceremóniával kezdődött meg az új tanév. Klaus Iohannis államelnök Jászvásáron a kutatás terén tapasztalt hanyatlásra figyelmezetett, ami véleménye szerint negativan befolyásolja a gazdasági helyzet alakulását. Az államfő az öt jászvásári állami egyetem által közösen szervezett tanévnyitón vett részt. Az ez alkalommal mondott beszédében méltatta Jászvásár történelmi jelentőségét a Nagy Egyesülés megvalósitásában, rámutatva, hogy az ország gazdasági fejlődése az oktatási és kutatási befektetésektől függ. „Az oktatás fejlesztésén kivül Jászvásárnak nagy szüksége van az infrastruktúrális beruházásokra, pontosabban Moldovát az ország többi részével összekötő autópályára, valamint egy páneurópai autósztráda hálózatra”, hangsúlyozta az államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01).

Viorica Dăncilă miniszterelnök Craiovan vett részt az egyetemi tanévnyitón

Viorica Dăncilă miniszterelnök a craiovai orvosi egyetem tanévnyitó ünnepségén mondott beszédében kitért a kormány által e téren hozott intézkedésekre, megjegyezve az orvosok és asszisztensek fizetésemelését. Az új egyetemi tanévnyitás jó alkalom volt a miniszterelnök számára, hogy a nyolc regionális korházról beszéljen, annál inkább, hogy a jászvásári, kolozsvári és a craiovai projektek előrehaladott szakaszban vannak. „A craiovai regionális korház megépitésének kivitelezhetőségi tanulmányát szeptember elején kezdtük meg, az Európai Beruházási Bank képviselőinek jelenlétében, és 2019 első negyedévében fejezzük be”, tájékoztatott a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

A „Spiru Haret” szakszervezeti szövetség mielőbbi intézkedéseket kért a kormánytól

A „Spiru Haret” oktatási szakszervezeti szövetség intézkedések meghozását sürgette a kormány részéről a tanügyi állások számának és a fizetések csökkenésének meggátolására. Marius Ovidiu Nistor szakszervezeti vezető magyarázata szerint az oktatói, segéd és vezető funkciókat betöltő személyzet jövedelme a 15%-os pótlék és az órák száma szerinti fizetés megvonása nyomán csökkent. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 010.01)

Románia további öt F-16 tipusú repülőgépet vásárol

A román légierő vezérkara közölte, hogy a jövő év februárjától légi rendészeti szolgálatot bonyolit le az F-16 tipusú gépekkel is. Mint Mihai Fifor védelmi miniszter hozzáfűzte, Románia további öt repülőgépet vásárol ugyancsak Portugáliából. A miniszter azt is elmondta, hogy a Fekete-tenger partvidékének védelme érdekében hétfőn megkezdték a mozgó egységekből álló hajó elleni rakétakilövő rendszerek közbeszerzési procedúráit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Munkaerőt alkalmaz a vajdahunyadi energetikai komplexum

Hétfőtől munkásokat alkalmaz a vajdahunyadi energetikai komplexum, ahol újabb kollektiv elbocsátásokra lehet számitani. A 65 munkást a Vulcani és a Livezeni bányákban alkalmazzák, azt követően, hogy a bányászszakszervezetek az utóbbi években munkaerőhiányra panaszkodtak.Másrészt, a komplexum talpraállitási terve szerint több mint 900 alkalmazottat kell elbocsátani. A komplexum vezetősége reméli, hogy az elbocsátottak száma ennél jóval kisebb lesz. „Amennyiben az Európai Unió zöld fényt ad a tevékenység folytatására a Lonea-i és a Lupeni-i bányákban, nagyon kevés lesz a munkaerő”, mondotta Samuel Dioane, a vállalat igazgatója. A vajdahunyadi energetikai komplexumnak mindössze 5.800 alkalmazottja van, akik az öt zsil-völgyi bányában, illetve a Mintia-i és a Paroşeni-i hőerőműveknél dolgoznak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Gănciulescu Rozália