FRANKFURTER RUNDSCHAU: Oponenţi ai guvernului din România, reţinuţi

Vineri, în cadrul unei demonstraţii paşnice împotriva guvernului, au fost reţinute zece persoane. Conform relatărilor media din opoziţie, a fost vorba despre abuz în serviciu la ordinul social-democraţilor de la guvernare (PSD).
Demonstranţii au purtat în cadrul unui eveniment electoral organizat de PSD în orăşelul Topoloveni din sudul României transparente cu inscripţii ca „Ţara nu a ales hoţia!” şi „Nu sunteţi România!”. Drept răspuns, au fost transportaţi cu maşinile poliţiei la sediul acesteia. Împotriva grupului s-a dispus o pedeapsă pentru tulburarea ordinii şi participare la o adunare publică neanunţată, a precizat poliţia.
Unul din cei reţinuţi, jurnalist la postul „Rezistenţa TV” a afirmat că politistul i-a explicat că a acţionat „la ordin”. Media a comentat că reţinerile sunt legale doar în cazurile în care demonstranţii recurg la forţă sau refuză să se legitimeze. La Topoloveni nu a fost cazul.
Dragnea are deja condamnări şi din acest motiv nu poate deveni prim ministru, însă controlează guvernul. A fost condamnat în 2018 în primă instanţă la trei ani şi jumătate pentru instigare la abuz în serviciu, iar acum se aşteaptă pronunţarea unei sentinţe definitive în acest proces.(Newsticker – md/AFP/dpa – ştiri legate de alegerile europene)
https://www.fr.de/politik/europawahl-2019-kurz-ruegt-regelungswahnsinn-eu-wegen-eines-alten-schnitzel-scherzes-zr-12233547.html

FRANKFURTER RUNDSCHAU (Germania), 19 mai 2019

Traducerea: Imola Stănescu