2019. augusztus 8

Arad megye: 15 irakit tartóztattak fel a hatóságok a román-magyar határ közelében

Magyarországra illegálisan bejutni próbáló bevándorlókat tartóztattak fel a határrendészek, csütörtök hajnalban, Arad megyében, a román-magyar határ közelében. A 15 iraki állampolgár, köztük 10 nő, négy férfi és egy kiskorú, a román-magyar határtól félkilóméterre tartózkodott. Bevallásuk szerint egyik nyugat-európai országba akartak eljutni. A határrendészek Nagylaknál egy sziriai állampolgárt is felfedeztek, aki illegálisan próbált kijutni az országból, uborkát szállitó teherkocsiba rejtőzve, tájékoztatott a román rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.08)

Birságolták a fagyasztott élelmiszer termékeket forgalmazó társaságokat

Több mint másfél millió lej bűntetést mértek a fogyasztóvédelmi felügyelők mintegy 800 társaságra, amelyeket július második felében ellenöriztek. A felügyelők csaknem két tonna fagyasztott élelmiszert vontak ki forgalomból, és további 20 tonna élelmiszer eladását függesztették fel ideiglenesen. A társaságokat főleg azért bűntették, mert a termékeket nem megfelelő körülmények között tárolták, a termékek csomagolása szakadt volt, illetve azért, mert nem tűntették fel a termékárakat, tájékoztatott csütörtöki közleményében a Fogyaszóvédelmi Hatóság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.08)

Reagálások a tervezett költségvetés-kiigazitásra

A kormány költségvetés-kiigazítási tervezetére főleg a tanügyi szakszervezetek reagáltak, hiszen a tanügyminisztérium azon szaktárcák között szerepel, melynek büdzséjét számottevően leszoritják. A tanügyi szakszervezetek elégedetlenek amiatt is, hogy a kormány elhatározta, zárolja az alkalmazásokat a tanügyben, az 1:3 képlet alapján, azaz egy hely betöltését akkor hirdetik meg, ha három hely megüresedik. A börtön-szakszervezetek is elégedetlenségüknek adtak hangot a számukra tervezett költségvetés miatt. A költségvetés-kiigazitási tervezetet nem hagyta szó nélkül az üzleti szféra sem, amelyre a Románia Fejlesztéséért Szövetség reagált, amely hazai és külföldi szakmai szervezeteket tömörit. Az üzletemberek elmarasztalják az alapok lefaragását a román gazdaság kúlcsfontosságú területein – szállitás, oktatás mezőgazdaság -, amelyeken Románia amúgyis lemaradást könyvel el az európai átlaghoz viszonyitva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.08)

A liberálisok a költségvetés-kiigazítási tervezet visszavonását kérik a kormánytól

A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsük meg Romániát Szövetség a költségvetés-kiigazítási tervezet visszavonását és egy új, reális adatokra épülő dokumentum ismertetését kéri a kormánytól, amely biztositja a közrend- és biztonság megerősitéséhez, valamint a tanügynek, egészségügynek és a szállitásnak szükséges pénzt. A tanügyi szakszervezetek elégedetlenek a költségvetés-kiigazitással és bejelentették, hogy a tiltakozás minden eszközét felhasználják, ha szeptembertől gondok adódnak a fizetések és a biróságon elnyert bérjogaik kifizetésében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.08)

A Nemzeti Liberális Párt Országos Tanácsa a bukaresti Romexpo kiállitási központban tartja ülését

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Tanácsa csütörtök délután a Romexpo kiállitási központban tartja ülését, amelyen több mint 3.500 párttag, parlamenti képviselő és polgármester vesznek részt. Az ülés meghivottja Klaus Iohannis államfő. Napirenden szerepel: a PNL-vezetőség politikai mérlegének ismertetése, a Fiatalok Polgári Akciója Platformjával való fuzió jóváhagyása és a párt első alelnökének megválasztása.E tisztség betöltésére Ludovic Orban pártelnök Rareş Bogdant javasolta.
Rozália Gănciulescu/rganciu