2014. november 17

Klaus Johannis köszöntetet mondott a románoknak, hogy bizalmat szavaztak számára

Klaus Johannis köszöntetet mondott a románoknak, hogy bizalmat szavaztak számára az elnökválasztások vasárnapi, második fordulóján, és kinyilvánitotta tiszteletét a nagyszámban urnákhoz járult román állampolgároknak.Klaus Johannis elmarasztalta a külföldi szavazás megszervezését és a kormánytól a vétkesek menesztését kérte. Johannis egyben kihangsúlyozta, hogy az elnökválasztás eredménye révén a románok komoly jelzést adtak arra, hogy Romániában mélyreható változásra van szükség, úgy az ország, mind a politikai osztály szempontjából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Traian Băsescu üdvözölte az elnökválasztás győztesét

Traian Băsescu államfő rövid üzenetben gratulált a vasárnapi elnökválasztás győztesének és sok sikert kivánt mandátumának teljesitésében. A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) jelöltjének győzelmét üdvözölte Joseph Daul,az Európai Néppárt elnöke is, aki úgy vélte, hogy Klaus Johannis a román nép érdekét szolgálva fog kormányozni és fenntartja az ország demokrácia úton való haladását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A liberálisok vezetősége keddre összehivta területi szervezeteinek elnökeit az elnökválasztás eredményének elemzésére

A Nmezeti Liberális Párt (PNL) vezetősége keddre összehivta  területi szervezeteinek elnökeit a elnökválasztás második fodulója eredményének elemzésére és a választások utáni politikai stratégia megvitatása végett. A párt központi vezetősége ugyancsak kedden találkozik a PNL parlamenti frankcióival a jelenlegi parlamenti ülésszak prioritásainak kijelölése érdekében. Egyébként e prioritásokról beszélt hétfőn Klaus Johannis liberális elnök is, aki a törvényhozó fórumtól azt kérte, hogy tartsa be szavát és kedden tűzze napirendre az amnesztia törvénytervezetet és utasitsa vissza, mig a kormányt arra kérte, hogy terjessze a parlament elé a jövő évi költségvetés-tervezetet. A Központi Választási Iroda által közölt részeredmények szerint a elnökválasztás második fordulóját Klaus Johannis liberális pártelnök, nagyszebeni polgármester nyerte meg. Klaus Johannis kifehezésre juttatta tiszteletét azok iránt, akik urnákhoz járultak és köszönetet mondott azoknak, akik rá szavaztak. A kormánytól egyben azt is kérte, hogy menessze tisztségükból a külföldi szavazás hiányos megszervezéséért felelős személyeket, mig a tisztségben levő államfőtől azt, hogy hivja vissza azokat a diplomatákat, akik rosszul kezelték a külföldi szavazási folyamatot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A képviselőház elnöke lemond amennyiben a szociáldemokrata parlamenti tagok nem támogatják az amnesztia törvénytervezet elutasitását

Valeriu Zgonea képviselőházi elnök kijelentette, hgy lemond tisztségéről, amennyiben a szociáldemokrata parlamenti tagok nem támogatják az amnesztia törvénytervezet elutasitását.Victor Ponta, a Szociál Demokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn kijelentette, hogy a PSD és a kormánykoalició többi politikai alakulatainak képviselői kedden a parlamentben szavazattal „véglegesen elutasitják” az amensztia törvénytervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11. 17)

Az Országos Szövetség Románia Haladásáért támogatja a kormányzás folytatását a jelenlegi politikai összetételben

Az Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) támogatja a kormányzás folytatását a jelenlegi politikai összetételben, és ismételten megerősitette Victor Ponta miniszterelnök és az általa vezetett kormány támogatását is. A Gabriel Oprea UNPR-elnök által aláirt közlemény kiemeli, hogy az UNPR szavának áll és saját választóinak elvárásaihoz hiven kifejezésre juttattja támogatását a  kormányzás folytatásáért. „Politikai és intézményes szempontból az UNPR eleget tett kötelességének, s a román állampolgárok és az állami intézmények iránti tiszteletadás jegyében cselekedett”, hangzik a közleményben, amely egyben megjegyzi, hogy a választási kampányban az UNPR minden erőt mozgósitott és erről tanuskodik az is, hogy Viktor Ponta a szavazatok 87%-át szerezte meg 69 helységben, amelyeket UNPR-es polgármesterek vezetnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.17)

Dan Şova szociáldemokrata szenátor elutasitja a krományzásból való kilépést

Dan Şova szociáldemokrata szenátor, akárcsak Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke, határozottan elutasitja a krományzásból való kilépést, amelyről hétfő délelőtt Robert Negoiţă, a párt alelnöke beszélt azt követően, hogy a Központi Választási Iroda által közölt részeredményekből kiderült, hogy Victor Ponta PSD-jelölt vereséget szenvedett az elnökválasztások második fordulójában.”Mindaddig, amig tiszteletben tartjuk az államelnökre leadott szavazatokat, és Romániának új államelnöke van,  Klaus Johannis személyében, a kormánynak tovább kell működnie a 2012 decemberében megszavazott programja alapján, amikor ugyanis a voksok 60%-át összesitette, azaz jóval többet, amennyit most Johannis szerzett. Ternészetesen, a párton belül is ellemezzük a jelenlegi helyzetet és döntést hozunk, de véleményem szerint normális, hogy 2016-ig kormányon maradjunk”, hangsúlyozta Dan Şova.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.17Ö

Nicolae Timofti,Moldova Köztársaség elnöke üdvözölte a romániai elnökválasztások eredményét

Nicolae Timofti,Moldova Köztársaség elnöke üdvözölte a romániai elnökválasztások eredményét, meggyőződésének adva hangot, hogy a két ország közötti baráti kapcsolatok tovább fejlődnek, hiszen Victor Ponta miniszterelnök eltökélt szándéka folytatni a megkezdett projekteket, mig Klaus Johannis támogatni fogja Moldova Köztársaságot az EU-ba való betagolódásért tett erőfeszitéseiben. Nicolae Timofti nyilatkozata a hétfőn hivatalos látogatásra Moldova Köztársaságba érkezett Heinz Fisher osztrák elnökkel tartott megbeszélések után sorra került sajtóértekezleten hangzott el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Az RMDSZ kisebbségi ügyekben nem sokat remél Johannistól

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kisebbségi kérdésekben nem sokat remél a vasárnap román államfővé választott Klaus Johannistól, nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az RMDSZ-elnök úgy vélte, Klaus Johannis megválasztásával hosszú időre szünet következik a kisebbségi, közösségi jogok romániai érvényre juttatásában. Johannis megválasztása azt üzeni, hogy Románia egy modell-ország, amelyben a kisebbségi kérdés meg van oldva, hisz a választók a német kisebbség soraiból származó elnöknek szavaztak bizalmat. Ez persze nem igaz, de emiatt a magyarság törekvései hiteltelenné válnak” – jelentette ki Kelemen Hunor.Hozzátette azonban, hogy ha Klaus Johannis kiegyensúlyozott elnök lesz, és nem akarja uralni a parlamentet és a kormányt, ha keresni fogja a konszenzusos megoldásokat, akkor sikeres elnöki mandátum elé nézhet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A Székely Nemzeti Tanács szerint új korszak kezdődhet a román-magyar viszonyban

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, üdvözölte Klaus Johannis államelnökké választását, kijelentve, hogy  véleménye szerint új korszak kezdődhet a magyar-román viszonyban. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint ez az új korszak a kölcsönös tiszteletre, az alapvető emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartására, Magyarország és Románia közötti hosszú távú bizalomra épülhet. Mint hozzátette: mindez esélytelen a székelyek jogainak intézményi garanciája  és a székely törekvések elismerése nélkül, illetve a székely zászló, és a magyar feliratok további üldözése mellett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Erdélyi Magyar Néppárt: Erdély győzött

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) történelmi jelentőségűnek tartja, hogy az 1989-es rendszerváltás óta először lehet erdélyi elnöke Romániának. A párt az MTI-hez is eljuttatott hétfői közleményében gratulált Klaus Johannisnak. Az EMNP szerint a jobboldali jelölt választási sikere „az öntudatra ébredt civil társadalom fölényes győzelme a hazug és korrupt bukaresti pártokrácia felett”.„Azzal, hogy Klaus Johannis személyében erdélyi elnöke lesz az országnak, kezdetét veheti Románia normalizálódása, és az általunk is vallott értékek – a korrupciómentes politika, a jól végzett munka becsülete, a nemzeti közösségek közötti kölcsönös tisztelet és tényleges esélyegyenlőség – lehetnek a meghatározóak” – hangsúlyozta a Toró T. Tibor elnök által aláirt közleményében az EMNP.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A Magyar Polgári Párt: a romániai magyar választók elutasították a „lejárt szavatosságú” politikusok propagandáját

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) értékelése szerint a romániai elnökválasztás második fordulójában a magyar közösség „visszautasította a lejárt szavatosságú politikusok által keltett burkolt vagy helyenként nyílt ellenpropagandát és minden demobilizáló üzenet ellenére élt szavazati jogával”. Az MTI kérdésére Biró Zsolt kifejtette, hogy kiket tart „lejárt szavatosságú” politikusoknak: „Azokat, akik Călin Popescu Tăriceanuval próbáltak kampányolni Johannis ellen, (…) akik azt üzenték a második forduló előtt, hogy ez nem a magyar közösség választása, azokat a polgármestereket, akik olyan üzeneteket, leveleteket terjesztettek Székelyföldön, amelyek burkoltan vagy kevésbé burkoltan Victor Ponta megválasztását vagy a távolmaradást szorgalmazták”.Az MPP köszönetet mondott az erdélyi és székelyföldi magyar szavazóknak azért, hogy megértették a választás igazi tétjét, és nem hagyták magukat megtéveszteni. Az MPP a közleményben gratulált Románia megválasztott elnökének, Klaus Johannisnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)