Întâlnire importantă pentru viitoarea autostradă Sibiu – Piteşti, luni, la Ministerul Trasporturilor

O întâlnire importantă pentru viitoarea autostradă Sibiu – Piteşti este programată mâine, la Ministerul Trasporturilor. Ar urma să aducă clarificări la o solicitare a Comisiei Europene cu privire la impactul acestui proiect major de infrastructură asupra mediului, clarificări de care depinde acordarea finanţării europene nerambursabile pentru realizarea lucrărilor. Costin Grigore a urmărit subiectul şi are detalii în radiojurnal.
Reporter: Costin Grigore – La reuniunea anunţată de ministrul Lucian Bode ar urma să participe reprezentanţi de la ministerele Transporturilor, Fondurilor Europene şi Mediu, ai agenţiilor pentru arii protejate şi protecţia mediului. Au fost solicitaţi şi experţi europeni, care oferă consultanţă pentru pregătirea proiectelor importante de infrastructură. Ministrul transporturilor precizează că solicitarea Comisiei Europene face parte dintr-un proces normal, în condiţiile în care protejarea mediului este una din priorităţile cheie ale noului executiv comunitar. Autostrada A1 Sibiu- Piteşti este cel mai important proiect de infrastructură rutieră de la noi finanţat din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 1,3 miliarde de euro, din care 85% ar urma să vină de la Comisia Europeană. Însă deocamdată proeictul nu a fost aprobat la Bruxelles. Cererea de finanţare a fost transmisă în 25 octombrie anul trecut şi de la acea dată Comisia are termen trei luni să răspundă dacă aprobă sau nu finanţarea proiectului, termen care ar expira la sfârşitul acestei luni. Însă, în cazul unor cereri de clarificare, cum este situaţia acum, perioada se prelungeşte până la primirea răspunsului din partea României.
Precizările actualului ministru PNL al transporturilor vin imediat după ce predecesorul său de la PSD, Răzvan Cuc, a scris pe Facebook că Executivul comunitar ar fi trimis o notificare de suspendare a finanţării din fonduri europene pentru autostrada Sibiu-Piteşti din cauza unor probleme pe mediu. Liberalul Lucian Bode spune că autorităţile de la Bruxelles nici nu aveau cum să suspende finanţarea de vreme ce nu au acordat-o încă. În plus – explică ministrul transporturilor – acordul de mediu a fost elaborat şi transmis la Bruxelles de fosta guvenare a PSD.
Realizator: Din cele cinci loturi ale autostrăzii A1 Sibiu – Piteşti, doar pentru lotul 1 Sibiu – Boiţa există un contract semnat de proiectare şi execuţie, iar lucrările vor începe în primavară. Loturile 4 şi 5 sunt în evaluare sau în contestaţii, în timp ce loturile 2 şi 3 – cele mai dificile, pentru că sunt în zona de munte – urmează să fie scoase la licitaţie./denisse

RRA – 12 ianuarie