2020. február 19

A szociáldemokraták bojkottot hirdettek a második Orbán-kormány megszavazása ellen

A szociáldemokraták bejelentették, hogy bojkottálni fogják a hétfői plénumot, amelyen a második Orbán-kormány megszavazására kerül sor. A román közszolgálati rádió tudósitója által idézett forrás szerint, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ez irányban a Végrehajtó Bizottság ülésén döntött.Másrészt, a szociáldemokraták teljes egészében elutasitják a képviselőházban az előrehozott választásokra vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet. Marcel Ciolacu, a párt ügyvezető elnöke leszögezte, hogy a PSD törvénytervezetet javasol a diaszpóra támogatását célzó intézkedések kapcsán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

A szenátus elutasitotta az előrehozott választásokra vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet

A doumentumot ezt követően megküldik a képviselőháznak, amely döntő fórumként határoz majd az emlitett sürgősségi kormányrendeletről. A dokumentum az előrehozott parlamenti választások összehivása közötti időszak felére való csökkentését, az országban, illetve külföldön kialakitott szavazókörzetek bármelyikénél való voksolás lehetőségét, valamint a diaszpóra szavazási idejének három napra való meghosszabitását irányozza elő. A plénumon, a PSD, az RMDSZ és az ALDE szenátorai a sürgösségi kormányrendelet ellen szavaztak, mig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) a rendeletet támogatták.Alina Gorghiu liberális szenátor kijelentette, hogy az előrehozott választások szükségszerűek és azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy ezzel fenn akarják tartania a törvényhozói vákuumot és akadályozni akarják a diaszpóra szavazati jogának gyakorlását.Florina Presadă USR-szenátor szerint a PSD nem törekszik a külföldi románok erős képviseletének kialakitására, mig Serban Nicolae PSD-szenátor úgy vélte, hogy az alkotmányos előirások szempontjából az Orbán-kormány erősen hiányos dokumentumot fogadott el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

A TAROM társaság megmentésére az egyedüli megoldás az alapos átszervezés

A TAROM társaság megmentésére az egyedüli megoldás az alapos átszervezés, nyilatkozta Lucian Bode ügyvivő közlekedési miniszter, a parlamentben tartott meghallgatásán. A TAROM csaknem 200 millió lej veszteséggel zárta 2019-et és emiatt 195 mllió lej értékű állami segélyt hagyott jóvá a kormány, amelyet még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

A miniszterjelöltek meghallgatása a szakbizottságokban

A második Orban-kabinet kijelölt minisztereit hétfőtől szerdáig hallgatják meg a szakbizottságokban. A parlamenti szakbizottságok szerdán negativan véleményezték Lucian Bode jelölését a szállitásügyi minisztérium élére. Negatív véleményezést kapott Violeta Alexandru munkaügyi és szociális védelmi miniszteri jelölt is. A meghallgatást követően a bizottságok indoklással ellátott, közös, konzultatív jellegű véleményezést bocsátanak ki. A második Orban-kabinet beiktatásáról február 24-én szavaz a parlament.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)
Gănciulescu Rozália/rganciu