2020. március 25

Romániában hatályba helyezték a kijárási tilalomról szóló katonai rendeletet
Romániában szerda délben hatályba helyezték a koronavírus terjedésének megfékezése céljából elrendelt kijárási szigorításokat, amelyek betartását rendőrök, csendőrök és katonák ellenőrzik az utcákon. A nagyvárosok utcáin rendőrök igazoltatják a járókelőket és az autósokat, mig Bukarest belvárosában felfegyverzett katonai járőrök is megjelentek. A rendőrök a járókelők személyes okmányait – munkahelyi belépő, munkahelyi igazolvány és  saját felelősségre tett nyilatkozat –  ellenőrzik. Az emberek csak indokolt esetben, egy igazoló dokumentum birtokában léphetnek ki az otthonukból, mig a 65 év fölöttiek csak 11 és 13 óra között tehetik meg ezt. A katonai rendelet értelmében, a  védelmi minisztérium egységei átveszik a csendőrségtől egyes objektumok védelmét, katonákkal és logisztikai eszközökkel támogatják a rendfenntartókat, valamint a határrendőrséget. (RADOR
HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)
Az államfő a miniszterelnökkel és a kormény több miniszterével folytatott tárgyalásokat
Kalus Ioannis államfő Ludovic Orban miniszterelnökkel és a kormány több tagjával találkozott szerdán, mely alkalommal megvitatták a román gazdaság helyzetét és a románok szociális védelmét a koronavirus-járvány időszakában. Az államfő szerint a kormány számos jó projekttel rendelkezik és meg van ama jó szándék, hogy a lakosság és a vállalalkozások a lehető legjobban hidalják át ezt az időszakot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)
Az Európai Unión kivüli országokból küldött csomagokat 30 napig megőrzi a Román Posta
A Román Posta biztositotta a lakosságot, hogy a sürgösségi állapot ideje alatt az Európai Unión kivüli országokból küldött csomagokat a postai hivatalok 30 napig, mig a közösségen belüli államokból érkező küldeményeket 10 napig megőrzik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)
A pénzügyminiszter a bankkölcsönökre kiszámitott részletek kifizetésének elhalasztását tervezi kérni
Florin Cîţu pénzügyminiszter a a bankkölcsönökre kiszámitott részletek kifizetésének kilenc hónapig terjedő elhalasztását tervezi kérni. Facebook-bejegyzésében a miniszter megjegyezte, hogy tárgyalt a Nemzeti Bank és a bankrendszer képviselőivel  az emlitett esetleges elhalasztásról, úgy a jogi, mind a fizikai személyek számára. Ez irányban a döntést sürgösségi kormányrendelet révén hozzák meg a csütörtöki kormányülésen, fűzte hozzá Florin Cîţu. A pénzügyminiszter azt is közölte, hogy valószinüleg a jövő héten sor kerül a
költségvetés kiigazitására is, mivel az egészségügyi minisztérium költségvetését föltétlen ki kell egésziteni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)
Rozália Gănciulescu, RADOR