2020 április 27.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 11.339 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 3141 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 631 személy meghalt; az intenzív osztályokon 227 beteget ápolnak.

Jelenleg 11.906 személy van intézményes karanténban és 23.012-an otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 143.834 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 425 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1197 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos gyűlést tartanak ma a Cotroceni-i Palotában

A gyűlést 12.30-ra hívta össze Klaus Iohannis államfő. A megbeszélésen jelen lesznek Ludovic Orban miniszterelnök, a belügyi, pénzügyi, honvédelmi, oktatásügyi, egészségügyi, tárcák vezetői, továbbá Raed Arafat, a Sürgősségi Esetek Ügyosztályának vezetője. A tanácskozás után az államfő sajtóközlemény kiadását ígérte. (Rador Hírügynökség)

A szociáldemokraták szerint a jelenlegi kormány egyetlen olyan intézkedést sem hozott, ami valós segítséget jelentene a lakosságnak és a vállalkozásoknak

Ezt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke tette közzé a Facebook-oldalán. A bejegyzésben a politikus azt kifogásolja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette kormány tavaly decemberben több mint 10 milliárd euró hitelt vett fel, de senki sem tudja, hogy mit csinált a pénzzel. A Pénzügyi Tanács szerint a költségvetési hiány meghaladhatja a 10%-ot, a hitelminősítő intézetek pedig a belső nemzeti össztermék adósságának 43%-os növekedésével számolnak – írja Marcel Ciolacu – majd hozzáteszi, hogy a szociáldemokrata kormány távozásakor a gazdasági növekedés 4%-os volt, a költségvetési hiány pedig 2,8%, miközben a kormánynak 25 milliárd lej állt a rendelkezésére. (Rador Hírügynökség)

Közvetlen telefonos tájékoztatást kapnak a Munkaügyi és Társadalombiztosítási Minisztériumtól a külföldön élő román állampolgárok

Az érdeklődők hétfőtől péntekig 8.00 és 18.00 óra között tehetik fel kérdéseiket a 021.302.70.52-es és 021.302.70.53-as telefonszámokon. A szaktárca honlapján ugyanakkor útmutató található amely információkkal szolgál olyan kérdésekben, mint a munkaszerződések törvényességi feltételei, az engedéllyel rendelkező munkaközvetítő cégek listája, a meghatározott időre szóló munkaszerződések feltételei, Románia külképviseleteinek elérhetőségei. (Radio România Actualităţi)

Raed Arafat pontosította a korlátozások enyhítésével kapcsolatos információkat

A Sürgősségi Esetek Ügyosztályának vezetője egy televíziós csatornának adott interjújában elmondta, hogy senki ne számítson a korlátozások teljes eltörlésére és arra, hogy egycsapásra helyreáll a járvány előtti állapot. A megszorításokat fokozatosan – azok hatásait folyamatosan mérve – fogják feloldani.

„Fokozatos intézkedésekről van szó, amelyeket körültekintően döntünk el és választunk ki. Az intézkedések között kiértékeljük a lépéseink hatásait, azért mert, meghozol bizonyos döntést, megvárod a következményeit, s azután hozol újabb intézkedéseket, ha közben azt tapasztalod, hogy ismét nő a megbetegedések száma, akkor más kompenzációs intézkedésekkel váltod ki a már meghozottakat, vagy visszatérsz a korlátozásokhoz, tehát nem egyirányú folyamatról van szó. Minden attól függ, hogy hogyan viselkedik a vírus és persze tőlünk is nagyon sok függ” – mondta Raed Arafat. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador