2020. május 6

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 14.107 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 5.788 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 858 személy meghalt; az intenzív osztályokon 244 beteget ápolnak.

Jelenleg 13.545 személy van intézményes karanténban és 20.634-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 217.139 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 460 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1517 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos gyűlést tartanak ma a Cotroceni-i Palotában

A gyűlést 12.00-ra hívta össze Klaus Iohannis államfő. A megbeszélésen jelen lesznek Ludovic Orban miniszterelnök, Marcel Vela belügyminiszter, Nicolae Ciucă honvédelmi, Monica Anisie oktatásügyi miniszter, Virgil Popescu gazdasági miniszter és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, , továbbá Raed Arafat, a Sürgősségi Esetek Ügyosztályának vezetője. A tanácskozás után az államfő sajtóközlemény kiadását ígérte. (Rador Hírügynökség)

Ülésezik az Alkotmánybíróság

A taláros testület ma tárgyalja a Nép Ügyvédjének egyik beadványát, amelyben alkotmányossági óvást emel a sürgősségi állapot jogkövetkezményeit szabályozó sürgősségi határozatok ellen. A Nép Ügyvédje azt kifogásolja, hogy a szóban forgó jogszabályok felhatalmazzák az államfőt arra, hogy törvénykezzen, illetve módosítson törvényeket olyan szabályozási területeken is, amelyeken csak sarkalatos törvények révén lehetne kodifikálni. Ugyanakkor az intézmény alkotmányellenesnek tartja az emberi jogok gyakorlati korlátozását.

Ugyancsak ma tárgyalja az Alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) óvását, amelyet a banki hitelek törlesztésének felfüggesztéséről szóló törvény ellen nyújtott be. A PNL úgy véli, hogy a jogszabállyal a parlament megsértette a törvényhozás és a kormány közötti lojális együttműködés elvét, valamint az Alkotmány több cikkelyét. (Rador Hírügynökség)

A fővárosban május 18-tól teljes egészében helyreáll a tömegközlekedés

A Bukaresti Közlekedési Vállalat e naptól kezdve valamennyi járművét munkába állítja – áll a főpolgármesteri hivatal által ma kibocsátott közleményben. A járműveken csak az ülőhelyeket lehet elfoglalni, illetve egy álló sort, betartva az utasok közötti másfél méteres biztonsági távolságot. Felszállni csak a járművek első ajtaján lehet, a leszálláshoz a többi ajtót kell igénybe venni. A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint valamennyi járművet és megállót fertőtlenítettek. (Radio România Actualităţi)

A Képviselőház plénuma ma sürgősségi eljárásban tárgyalja a közigazgatási törvénykönyv módosításának törvényét

A jogszabály tervezetét a Szenátus hallgatólagosan elfogadta, a Képviselőház szakbizottsága viszont tegnap visszautasította. A törvénytervezetet az RMDSZ nyújtotta be. A jogszabály értelmében azokon a településeken ahol a kisebbségekhez tartozó személyek számaránya eléri a 20%-ot, ott a közigazgatásban használható az anyanyelv. Azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya 20%-nál alacsonyabb a polgármester döntése alapján szintén használható az anyanyelv a közigazgatásban. Ugyanakkor a tervezet kimondja, hogy a szóban forgó településeken a hivatalos szimbólumok mellett a kisebbségek nemzeti szimbólumainak használata is megengedett. A Nemzeti Liberális Párt frakcióvezető-helyettese tegnap úgy nyilatkozott, hogy a törvénytervezetet sürgősen vissza kell utasítani, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig kezdeményezte, hogy a kisebbségek autonómiájára vonatkozó jogszabály-tervezeteket a jövőben ne is lehessen a törvényhozás napirendjére tűzni. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciója a Maszol hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a parlament magyarellenes döntéseinek a hátterében Klaus Iohannis államfő múlt heti „uszítása” áll. Mint ismeretes korábban Klaus Iohannis azt állította, hogy a PSD át akarja adni Erdélyt a magyaroknak. (Radio România Actualităţi – Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador