Revista presei internaţionale – 17 iunie 2020

Se pare că recenta solicitudine, de care au dat dovadă diverse țări pentru a lupta împotriva dușmanului comun care părea să fie temutul coronavirus, nu s-a permanentizat, astfel încât, pe plan politic, relațiile unora dintre țările lumii rămân încordate în multe privințe.

Un exemplu este cel al relațiilor dintre Statele Unite, Germania și, implicit, NATO. Publicația americană Military Times amintește de anunțul de luni al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, prin care el a confirmat că “intenționează să reducă prezența militară americană în Germania din cauză că oficialii germani ‘nu își achită plățile’ față de NATO. “De ce ar trebui să facem noi ceea ce facem, dacă ei nu plătesc? “, ar fi întrebat președintele Trump retoric, citat de aceeași publicație.

Pe de ală parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, ieri (marți), că “încă nu s-a stabilit când și cum se va pune în aplicare această decizie. Este însă vorba despre relațiile bilaterale dintre SUA și Germania, dar asta privește desigur întreaga alianță“, a subliniat dl Stoltenberg, citat fiind de Agenția Reuters. În ziarul german Die Zeit, un parlamentar din partea partidului Linke, un partid de stânga, comentează: “Faptul că un președinte american șantajează fățiș guvernul federal demonstrează dezacordul dintre parteneri. Partneriatul transatlantic a devenit un șantaj transatlantic“. Iar comentariul unei alte publicații germane, Die Welt, este laconic, dar cât se poate de explicit: “Bye, bye, Germany!“

Rămânând în sfera încordatelor relații semnalate între diverse țări din lume, nu putem ocoli Peninsula Coreea, unde Coreea de Nord pune din nou paie pe foc. Presa americană anunță: “Coreea de Nord continuă să-și încordeze relațiile cu Coreea de Sud, aruncând în aer biroul diplomatic de la granița dintre cele două țări “, titrează revista Forbes. Dar, făcând același anunț, un alt ziar american, USA Today, afirmă că “Ministerul Unificării din Seul încearcă totuși să afle exact ce s-a petrecut“. Un ziar sud-coreean de limbă engleză, The Korean Herald, se arată însă mai pesimist, comentând: “Marți, Coreea de Nord a demolat clădirea Biroului pentru Relații Intercoreene din apropierea frontierei ,punându-și în practică niște amenințări anterioare și lăsând astfel Coreii de Sud puține opțiuni la îndemână“. Din presa japoneză, publicația Yomiuri Shimbun afirmă: “Este clar că Pheninaul încearcă să forțeze mâna Statelor Unite în vederea continuării tratativelor pe probleme nucleare., Iar Kyodo News este cam de aceeași părere: “Coreea de Nord urmărește neabătut să obțină o relaxare a sancțiunilor impuse de Washington”.

Tot în Extremul Orient, recentele ciocniri armate dintre India și China produc îngrijorare. Rămânând obiectivi, cităm presa din partea ambelor tabere. Un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, informează că, “în urma unor ciocniri armate semnalate la frontiera indo-chineză, trei soldați indieni au murit, iar Beijingul a acuzat India că provoacă atacuri la adresa militarilor chinezi“. Pe de altă parte, ziarul Indian The Times of India citează un jurnalist chinez care spune că, “din câte știu, și partea chineză a suferit pierderi“. Potrvit aceluiași ziar, “India acuză China că încearcă să schimbe în mod unilateral statutul regiunii Ladakah, din estul țării”.

În Europa însă, obiectivul principal este acela de a depăși criza economică, și nu numai, creată de noul coronavirus. În Franța, previziunile sunt sumbre. Ziarul Le Monde estimează că, “în al doilea semestru al anului, criza coronavirusului va provoca un mare număr de falimente“. Iar dintr-o altă publicație franceză, Le Parisien, aflăm că, “ în acest an, din cauza crizei provocate de coronavirus, pentru prima oară începând din anul 2012, toate departamentele securității sociale la nivel de stat se vor afla ‘la roșu‘, înregistrând un deficit-record de 52 miliarde euro“. În Spania, cotidianul El Mundo informează că “19 economiști au pus la punct un plan de redresare economică sub deviza: ‘Tieretul nu trebuie să fie din nou cel care pierde‘“. Cât despre Italia, planurile de redresare sunt mari, dar, referindu-se la ele, publicația Il Tempo, vorbște ironic despre planurile premierului, prezentându-le drept “cartea viselor lui Conte “.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)/adanga