2020. június 23

Koronavírus Romániában: 214-en fertőződtek meg, 16-an hunytak el egy nap alatt

Az elmúlt 24 órában 214 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 24 505-re emelkedett – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 16 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1 539-re nőtt. A gyógyultak száma 17 187, így az aktív fertőzöttek száma 5 779-re nőtt a hétfői 5 737-hez képest. Jelenleg 200 beteget ápolnak intenzív osztályon. Ezidáig 639 322 koronavírus-teszt eredményeit dolgozták fel az országban, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 8 948-at.  A koronavírussal összefüggésbe hozható 16 új halálesetet regisztráltak Romániában az elmúlt 24 órában. A legutóbb elhunyt kilenc férfit és hét nőt Fehér, Beszterce-Naszód, Brassó, Dâmboviţa, Galac, Iaşi, Maros, Suceava és Vrancea megyei, illetve bukaresti kórházakban kezelték. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.23)

Hatósági felügyelet alá helyezte a DNA az Unifarm vezérigazgatóját

Hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az Unifarm állami társaság vezérigazgatóját. Eugen Adrian Ionel ellen többek között vesztegetés elfogadása miatt indult bűnvádi eljárás. A DNA keddi közleménye szerint Eugen Adrian Ionel egy közvetítőn keresztül 760 ezer eurót kért egy cégtől, hogy az Unifarm cserében ennek a vállalatnak ítéljen oda szerződést 250 ezer védőruha és 3 millió védőmaszk beszerzéséről. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.23)

Elhalaszthatják az éttermek július elsejére tervezett nyitását

Mivel továbbra is magas a napi új koronavírusos megbetegedések száma országszerte, elképzelhető, hogy a kormány elhalasztja az enyhítő intézkedések július elsejére tervezett újabb szakaszát. Klaus Iohannis államfő kedden kora délután hivatalában fogadta Ludovic Orban miniszterelnököt és a koronavírus-járvány elleni védekezésben érintett többi minisztérium vezetését. A téma a július elsejétől esedékes enyhítések megvitatása lett volna, de sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy ezt elodázzák, mert még mindig 200 felett van a napi új esetszám. A két hónapig tartó szükségállapot után, május 15-től a kormány fokozatosan enyhített a megszorításokon. Állítólag júliustól engedélyt adtak volna az éttermek zárt helyiségeinek az üzemeltetésére is, de megtörténhet, hogy ezzel várni fognak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.23)

A szenátus megszavazta: mégsem lesz adómentes az újságírók jövedelme

Szavazattöbbséggel elfogadta kedden a szenátus plénuma az államfő kifogásait az újságíróknak adómentességet biztosító törvénnyel kapcsolatban. A döntő ház a képviselőház. A jogszabály értelmében mentesülnének a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól az újságírók, valamint a rádióknál, televízióknál dolgozó műszaki személyzet. Az adómentesség a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmükre is vonatkozna. Korábban Klaus Iohannis újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentbe a tervezetet. Igénylésében az államfő hangsúlyozta, egy bizonyos adónem bevezetésekor vagy egy adómentesítésre vonatkozó döntés jogszabályba foglalásakor a törvényhozóknak minden esetben szem előtt kell tartaniuk olyan minimális feltételeket, mint a méltányosság, arányosság, észszerűség vagy diszkriminációmentesség. A tervezetet Valeriu Steriu szociáldemokrata párti (PSD) képviselő kezdeményezte és a PSD, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP) 27 törvényhozója írta alá. Döntő házként a képviselőház szavaz majd róla. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.23)