2016. április 12

A liberálisok konklúziója az államfővel folytatott megbeszélések után

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttsége arra a következtetésre jutott a Klaus Iohannis államfővel folytatott keddi, Cotroceni megbeszélések után, hogy a nemzetbiztonság új törvényeit a politikai pártok parlamenti frakcióinak segitségével kell megalkotni. Alina Gorghiu liberális társelnök kijelentette, hogy pártja egyensúly kiépitését szorgalmazza az állampolgárok magánélethez való jogának tiszteletben tartása és a nemzetbiztonság között, igy részt vesz a többi politikai alakulat mellett a létrehozandó parlamenti bizottság vitáján, amelyen elsőként a terrorizmus elleni törvény és a kiberbiztonság kerül teritékre.” A legfontosabb konklúziónk az, hogy időszerűsiteni kell a törvénykezést és hogy e módositás nem végezhető el valamely parlamenti csoport kezdeményzésére”, hangsúlyozta Alina Gorghiu.Vasile Blaga liberális társelnök a maga részéről elmondta, hogy a PNL kijelöl két személyt, akik részt vesznek az új törvényt kidolgozó parlamenti bizottságban. Véleménye szerint egyetlen egy parlamenti bizottságnak kell lennie a hirszerző szogálatok tevékenységének szabályozására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

A PSD javaslata a Cotroceni tanácskozáson

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a keddi Cotroceni találkozáson felajánlotta, hogy közvetlenül részt vesz a nemzetbiztonságra vonatkozó három új törvénykezdeményezés kidolgozásában, hogy e jogszabályokat még a mostani parlamenti ülésszak befejezéséig elfogadhassák. „A szociáldemokraták Gerogian Pop képviselőt és Sorin Grîndeanu volt hirközlési miniszter javasolják a törvénycsomag kidolgozására – a többi kormánytagokkal együtt-, amely a terrorizmus elleni, az előrefizetett telefonkártyákra és a kiberbiztonságra vonatkozó törvényeket tartalmazza”, deklarálta Liviu Dragnea pártelnök(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Az RMDSZ a román titkosszolgálatok feletti valós felügyeletet szorgalmazta a Cotroceni tanácskozáson

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a titkosszolgálatok feletti valós civil felügyeletet szorgalmazott az államfővel folytatott megbeszélésen, közölte kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, akit az MTI idéz. A találkozón az RMDSZ delegációja felhívta az államfő figyelmét, hogy a többség-kisebbség viszonyának rendezését is biztonságpolitikai kérdésnek tekinti. Az RMDSZ bizalmi alapú viszony kialakítását szorgalmazta a társadalmi béke és biztonság érdekében, mutatott rá Kelemen Hunor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Nem diszkriminativak a Romániára és Bulgáriára vonatkozó MCV-jelentések

Vera Jourova európai igazságügyi biztos szerint nem diszkriminativak a Romániára és Bulgáriára vonatkozóan az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készült jelentések. A román közszolgálati rádió brüsszeli tudósitója szerint Vera Jourova nyilatkozata válaszként hangzott el hétfőn a bolgár újságirók ama kérdésére, hogy Romániát és Bulgáriát nem monitorizálják-e jobban a többi uniós tagállamokhoz képest. Mina Andreeva, az Európai Bizottság (EB) szóvivője ugyancsak tegnap hangsúlyozta: az EB úgy véli, hogy e két ország teljesit valamennyi feltételt a shengeni térséghez való csatlakozás érdekében, de a szabad mozgás övezetébe való felvétel felöl az EU-tagállamok döntenek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Csökkent a szakértői kormányt kedvelő románok aránya

Az utóbbi időben csökkent a szakértői kormányt kedvelő románok aránya, derült ki az INSCOP Kutatóközpont által kedden nyilvánosságra hozott adatokból. Az előző, a Cioloş-kormány beiktatása után rövid időre készitett közvéleménykutatáshoz képest a megkérdezettek mindössze 38,5%-a nyilatkozott a szakértői kormány mellett, mig a politikai összetételű kabinetet csaknem 41%-a kedvelte, összehasonlitva a tavaly novemberi adattal, amikor az interjú alanyok 32%-a válaszolta azt, hogy szivesebben látna hatalmon egy politikai jellegű kormányt.A felmérést készitők úgy vélik, hogy az adatok változása összefüggésben van azzal, amiként a lakósság értelmezi a Cioloş-kormány és minisztereinek tevékenységét. Egyébként a „bizalom” fejezetben Dacian Cioloş 32,6%-ról 30,4%-ra zuhant, de igy is a a harmadik helyen szerepel a bizalmi listán. A lista élén Klaus Iohannis államfő és Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója áll. A közvéleménykutatást az INSCOP Kutatóközpont az „Adevărul” napilap kérésére március 21 és 28 közötti időszakban készitette. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Az egészségügyi szakszervezeti tömörülések képviselői birálták a költségvetési bérekre vonatkozó új rendelet-tervezetet

Az egészségügyi bizottság képviselőivel tartott hétfői találkozón a szakma szakszervezeti csoportosulásai birálták a költségvetési bérekre vonatkozó új rendelet-tervezetet. Ion Cotoşman, a Hipocrat szakszervezeti szövetség vezetője úgy vélte, hogy a jövő héten felújjitják a tiltakozásokat. „A rendelet-tervezet nem alapszik az egyenlő munkáért egyenlő bér elvére. Továbbra sem szűnnek meg a fizetés-megkülönbságek ugyanazon intézmény keretében. Mi több, a román egészségügyi rendszerre jellemző sajátos munkakörülményekért fizetett pótlékokat az emlitett tervezetben nem a jelenlegi fizetésekre, hanem a 2009-es bérekre számitották ki. Egy sürgösségi rendelet-tervezet – amely könnyen sürgösségi rendeletté válhat – nem hatálytalanithatja az egységes bértörvényt, a 284. számú törvényt, amely korrekt bérezési elvekre épül”, magyarázta Ion Cotoşman. Florin Buicu, a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke megjegyezte, hogy egy törvénytervezet értelmében a helyi hatóságok biztositják az alárendeltségükben levő korházak finanszirozását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Az Olténiai Energetikai Komplexum bányászai és energetikusai elindultak gyalog Bukarest fele

Az Olténiai Energetikai Komplexum hétfőn gyalog, tiltakozó menetelésben elindult bányászai és energetikusai kedd délig a Dolj Megyei Filiaşi városig jutottak el. A Rovinari hőerőmű székháza elől indult 65 ember mostanig minegy 60 kilóméter útat tett meg a 300 kilóméterből. A tiltakozók elégedetlenségüknek adnak hangot a bércsökkentések és az idén nyárra tervezett 2.000 alkalmazott elbocsátása miatt, és remélik, hogy e tiltakozással sikerül megváltoztatniuk e perspektivát és elérni a hazai energia-piac rendezését. Bukarestben – ahova valószinüleg a jövő hét kezdetén érkeznek meg – sztrákjőrséget és mitinget terveznek és ugyanakkor benyújtják aláirásaikat a miniszterelnöknek és Románia elnökének beterjesztett memorandum alátámasztására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)/rganciu