2018. március 15

Viorica Dăncilă miniszterelnök március 15-ei üzenete

Viorica Dăncilă román miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából megfogalmazott üzenetében kijelentette: „A világ magyarságának az ünnepe jó alkalom a romániai magyarságnak és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában. Itt az ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását. A mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell, hogy legyenek. Ezért Románia az „egység a sokszínűségben” európai elvet vallja, és elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 03.15)

Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából üzenetet intézett a Kárpát-medencei magyarokhoz

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából  a Kárpát-medencei magyarokhoz intézett üzenetében Orbán Viktor magyar miniszterelnök kihangsúlyozta:„Ma ismét eljött az idő, amikor együtt kell megvédenünk szabadságunkat és ezeréves kultúránkat. Mert mi, magyarok ma sem kívánunk mást, mint hogy közösen ünnepelhessük hőseinket, és olyan világot építhessünk magunknak, amelyben szabadon használhatjuk nyelvünket és büszkén mondhatjuk el, hogy akárcsak őseink, mi is az erő, a hűség és a jövőbe vetett reménység színeiben akarunk élni a Kárpát-medencében”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Március 15.-i rendezvények Romániában

Az 1848. március 15-i Nemzeti Ünnep alkalmábó több erdélyi városban és településen, illetve Bukarestben szerveztek ünnepi programokat. Bukarestben hagyományosan Veress Sándor honvéd százados, a református egyház egykori főgondnokának sírjánál tartott megemlékezéssel és koszorúzással kezdődtek a nemzeti ünnepnek szentelt rendezvények. A Herestrău parkban, Petőfi Sándor magyar költő, forradalmár szobránál virágkoszorúkat helyeztek el, mig este, a Petőfi Sándor Művelődési Központnál megemlékeznek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes Kolozsváron vett részt a Magyar Opera nagytermében Magyarország főkonzulátusa által szerda este szervezett ünnepi gálaműsoron. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Románia magyarországi nagykövetével együtt Szatmárnémetiben ünnepelte Március 15-ét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Romániában 31 települést sújtott az árvíz

Viorica Dăncilă miniszterelnök beszámolója alapján, a Belügyminisztérium csütörtök delelőtti adatai szerint 13 megye 31 települését sújtotta az árvíz hazánkban. Három országút és több mint 350 gazdaság került víz alá. A prefektusok és a hatóságok készenlétben állnak Brassó, Bákó, Călăraşi, Kovászna, Dâmboviţa, Giurgiu, Hargita, Maros, Prahova, Szeben, Teleorman, Vâlcea és Vaslui megyében, hogy szükség esetén a lakosság segítségére siessenek.(RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 03.15)

Rozália Gănciulescu