2020.július 2

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 27.746 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 20.433 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1687 személy meghalt; az intenzív osztályokon 237 beteget ápolnak.

Jelenleg 787 személy van intézményes karanténban és 59.414-an otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 735.221 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 484 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1.276 a 0800 800 358-as zöld számra (Rador Hírügynökség)

A Ford craiovai üzeme bejelentette, hogy lemond a meghatározott időre szóló munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottainak egy részéről

A craiovai autógyár az autópiac visszaesésével magyarázza a döntését. Daniela Diaconu a Radio Oltenia riportere elmondta, hogy a cégnél összesen 670 alkalmazottnak van meghatározott időre szóló munkaszerződése, közülük 213-nak nem fogják megújítani a munkaviszonyát szabályozó megállapodását. A craiovai Ford autógyárnak összesen 6000 alkalmazottja van, ezek egy része jelenleg is kényszerszabadságon van. A gyár két váltásban dolgozik, tekintettel arra, hogy a piaci kereslet nem éri el a koronavírus-válság előtti szintet. A cég öt hónap alatt 62.000 gépkocsit gyártott. A gyártás a járvány miatt 40 napig szünetelt és valószínű, hogy hónapokig fog tartani, amíg ismét eléri a járvány előtti szintet. (Radio România Actualităţi)

Nőtt a munkanélküliség Romániában

A koronavírus-jávány számottevően befolyásolta a munkanélküliség alakulását. Az Országos Statisztikai Intézet mai adatai szerint májusban a munkanélküliség elérte az 5%-os szintet, ami az utóbbi három évben mért legmagasabb arány. Jelenleg 463.000 munkanélkülit tartanak számon, s ez 30.000-el több mint az áprilisban mért érték. A munkanélküliség a férfiak körében 2%-al magasabb, mint a nők esetében. (Rador Hírügynökség)

Ma 12.00 órakor függesztik ki az országos képességfelmérő vizsga különleges szessziójának eredményeit

Az esetleges óvásokat ugyancsak ma 12.00 óra és 20.00 óra között nyújthatják be azok, akik elégedetlenek a minősítéseikkel. A végleges eredményeket szombaton fogják kihirdetni. A nyolcadik osztályt elvégző diákok és azok szülei, osztályfőnökeik asszisztenciájával július 8-ig tölthetik ki azokat az íveket, amelyeken középiskolai preferenciáikat fogalmazzák meg. A diákoknak választásuk sorrendjében kell megjelölniük azokat a középiskolákat, ahol folytatni akarják a tanulmányaikat. (Rador Hírügynökség)

Az elmúlt 24 órában több mint 1500 személyt küldtek karanténba, illetve házi elkülönítőbe a határállomásokról

A határrendőrség országos parancsnokságának a tájékoztatása szerint a jelzett időszakban összesen 88.000-en lépték át az országhatárt. Hozzávetőleg 41.000-en távoztak és 47.000-en érkeztek az országba. (Rador Hírügynökség)

A mezőgazdasági miniszter bemutatja azokat az intézkedéseket, amelyek révén élénkítenék a mezőgazdasági termelést, beleértve a kormányzati beruházási programot is

Adrian Oros szerint 410 millió eurót szánnak a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelés felfuttatására. A pénzt a mezőgazdasági termékeket értékesítő raktárak építésére, öntözőberendezések beszerzésére és a vidéki vállalkozásfejlesztésre fogják felhasználni. Létrehoznak továbbá egy alapot, amelyből a fiatal mezőgazdasági vállalkozókat szeretnék támogatni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador