2021. május 6

Koronavírus Romániában: tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 1632 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában, ezzel az igazolt fertőzéses esetek száma 1 062 527-re emelkedett a járvány kezdete óta – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 94 koronavírussal fertőzött személy hunyt el egy nap alatt, így az áldozatok száma 28 710-re nőtt. Ez idáig 1 005 623 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, az aktív fertőzöttek száma így 28 194-re csökkent. Jelenleg 1100 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. Az elmúlt 24 órában több mint 38 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Nem jutalmazná pénzzel a kormányfő azokat, akik beoltatják magukat

Nem jó módszer pénzt ajánlani azoknak, akik beoltatják magukat – jelentette ki szerdán a miniszterelnök. Florin Cîţut arról kérdezték konstancai sajtóértekezletén, hogy nem lenne-e jó, Szerbia mintájára, pénzt ajánlani azoknak, akik beadatják a koronavírus elleni oltást. A kormányfő úgy vélte: nem ez a jó megoldás. Pénzt ajánlottak a családorvosoknak is, hogy bekapcsolódjanak az oltási kampányba, és ez a módszer sem működik „túl jól”. „A legjobb dolog, hogy koncertekre gondolhatunk, hogy eljöhetünk a tengerpartra és maszk nélkül napozhatunk, hogy étterembe járhatunk, hogy utazhatunk, hogy visszatérhetünk a korábbi életünkhöz. Szerintem a legjobb motiváció az oltás beadatására az, hogy normális életet élhessünk, és ne kelljen éjjelente felelősségvállalási nyilatkozatokkal közlekednünk” – hangoztatta Florin Cîţu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Florin Cîţu: Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri egymás oltási igazolását

Románia és Magyarország kölcsönösen elismeri az oltási igazolványokat – jelentette ki csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnök, bár erről még nem született hivatalos megállapodás. „Jelen pillanatban mi elismerjük a magyarországi oltási igazolványt, Magyarország pedig elismeri a mienket. Zajlik az egyeztetés külügyminisztériumi szinten, hogy szükség van-e feltétlenül egy erről szóló megállapodásra” – fogalmazott a kormányfő. A kormányfőt a tengerparti vendéglátóipar képviselőivel folytatott egyeztetése után tartott sajtóértekezletén faggatták. Egy újságíró azt szerette volna tudni, vajon mikor fogja a többi európai uniós ország is elismerni a román oltási igazolást, hogy Románia (beoltott) polgárai szabadon utazhassanak. „A román oltási igazolásnak van egy egyedi kódja. Mi elismerjük a többi uniós ország által használt oltási igazolást is, nem látom, mi akadályozza meg őket, hogy ők is elismerjék a mienket” – válaszolt a miniszterelnök. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Romániában 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei első negyedévben

Romániában a nyers adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet (INS). A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 0,8 százalék volt. A nyers adatok szerinti növekedés főleg a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyekből 11,2 százalékkal többet adtak el. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 0,1 százalékkal bővült, ugyanakkor az üzemanyagkereskedelem 1,6 százalékkal esett vissza a vizsgált időszakban. Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 9,1 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 5,6 százalék volt a vizsgált időszakban. Februárhoz képest 13,3 százalékos növekedést jegyeztek, a kiigazított érték szerint a bővülés 2,3 százalék volt. Romániában tavaly egész évben 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Andrei Demény