2022.december 29.

Harmincöt települést minősített a kormány helyi érdekeltségű üdülőhelynek

Az ilyen minősítéssel rendelkező helységek jobban vonzzák a befektetőket és nagyobb eséllyel pályázhatnak Európai Uniós alapokból finanszírozott beruházások létrehozására. A most elfogadott listán olyan községek és falvak szerepelnek, amelyeket már eddig is kedvelt kirándulóhelyekként tartott nyilván a közvélemény. Közéjük tartozik a Suceava megyei Ciocăneşti, a Vâlcea megyei Vaideeni, ahol még mindig őrzik a helyi hagyományokat. Szintén szerepel a listán a Bihar megyei Barátka és Sonkolyos is. A városok közül megemlítjük Fălticeni-t, Borosjenőt és Caracalt.

Romániában jelenleg 54 országos és 147 helyi érdekeltségű üdülőhelyet tartanak nyilván. (RADOR Hírügynökség)

Jövőre több szabadnapot kapnak a közalkalmazottak

A kormány úgy döntött, hogy azokban az esetekben, amikor a hivatalos ünnepek közel vannak a hétvégéhez, a közöttük lévő munkanapo(ka)t is munkaszüneti nappá nyilvánítja. Így szabadnap lesz január 23-ika (hétfő), tekintettel arra, hogy január 24-e a fejedelemségek egyesülésének napja; június 2-ka (péntek, egy nappal a Gyermeknap után) és augusztus 14-ke (hétfő, Mária-nap előtt egy nappal). Az így kiadott szabadnapokat utóbb az alkalmazottaknak – a munkaidő meghosszabbítása révén – be kell pótolniuk. A szóban forgó szabadnapokból nem részesülnek azok az alkalmazottak, akiknek a munkájuk jellege megköveteli a folyamatos jelenlétet. Ugyancsak dolgoznak a bírák és ügyészek is az említett napokon, abban az esetben, ha a szóban forgó időpontokra tárgyalásuk van kitűzve.

Petárdákat és egyéb pirotechnikai eszközöket koboztak el

Tegnap a rendőrök és a csendőrök húsz megyében mintegy 150 házkutatást tartottak. Az akció során összesen száz tonna petárdát, tűzijátékhoz használatos eszközöket foglaltak le a hatóságok.

A szemorvosok ebben az évben is felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a szóban forgó eszközöket csak törvényes keretek között vásárolják és nagy körültekintéssel használják, ezek ugyanis súlyos, maradandó sérüléseket okozhatnak. (Radio România Actualităţi)

Románia jövőre „még erőteljesebben” folytatja a párbeszédet a tagállamokkal a schengeni csatlakozásról

Románia jövőre „még erőteljesebben” folytatja a párbeszédet a tagállamokkal a schengeni csatlakozásról, és megteszi a szükséges lépéseket annak bizonyítására, hogy megfelel minden előírásnak, és megérdemli, hogy a belső határellenőrzések nélküli térség tagja legyen – jelentette ki a tegnapi kormányülés elején Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a korábbi várakozások szerint Románia csatlakozását az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának jóvá kellett volna hagynia a december 8-i ülésén, és ez annak ellenére nem történt meg, hogy az ország valamennyi feltételt teljesítette. Emlékeztetett arra is, hogy idén az Európai Bizottság megszüntette a Románia igazságügyi rendszerét monitorozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust. Ez szerinte az elismerése annak, hogy az ország végrehajtotta a jogállamiság megerősítéséhez szükséges reformokat. Nicolae Ciucă beszámolt arról is, hogy Románia nemrégiben benyújtotta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez való csatlakozását célzó memorandumot. Hozzátette, hogy a felvételéhez az országnak a modernizálódásához vezető reformokat kell végrehajtania. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR