2023. június 21

A románok online foglalhatnak időpontot a közintézmények által nyújtott szolgáltatásokra

A szenátusben elfogadott törvényjavaslat értelmében a jövőben a románok online foglalhatnak időpontot a közintézmények által nyújtott szolgáltatásokra. A kezdeményezők szerint vannak olyan intézmények, amelyek már gyakortlatba ültették az online-programálást, ilyen például a Útlevélszolgálat vagy a Jogositványok és Nyilvántartások Főigazgatósága. Egy módosítás szerint a Romániai Digitalizálási Hatóság e törvénytervezet hatálybalépésétől számított 24 hónapon belül létrehozza az online időpontfoglalási szolgáltatást. A dokumentumot a képviselőház elé kell még terjeszteni, végső szavazás végett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Ezek a románok kedvenc nyaralóhelyei

Megkezdődött a nyári vakációs szezon és a turizmus szempontjából nagyon jó időszakra lehet számitani. Bár az infláció sok román számára kihívást jelentett és jelent, a nyaralás továbbra is prioritást élvez. Az utazási irodák képviselői szerint az idei évre a külföldi sztárcélpontok továbbra is Törökország, Görögország, Spanyolország és Ciprus marad. A Kolozsvári Rádió munkatársai egyik jelentős utazási iroda vezetőjével, Lucia Moraruval beszélgettek arról, hogy mire számitanak a hazai nyári szezonban. „Jelenleg minden szegmensben növekedést tapasztalunk, mind az üzleti, mind a szabadidős utazások terén. A válság némileg érezhető már azáltal is, hogy olcsóbb üdülési csomagokat is ajánlanak az utazási irodák. A románok utazási kedve, amely a járványból való kilábalásunk után nyilvánult meg, továbbra is megmaradt. Ügyfeleink saját autóval vagy vonattal, repülővel utaznak a kiválasztott romániai turisztikai célpontokra: a fürdőhelyekre vagy a tengerpartra, de gyakorlatilag az összes romániai turisztikai régió keresett a nyári szezonban”, magyarázta Lucia Moraru.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Marcel Ciolacu miniszterelnök első külföldi útja Kisinyóvba vezet

Marcel Ciolacu miniszterelnök első külföldi látogatásaként szerdán Kisinyóvba utazott, hogy megerősítse: Románia támogatja Moldova Köztársaság európai törekvéseit. A miniszterelnököt útjára Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke kísérte el. A kormányfő Kisinyóvban megerősíti Románia elkötelezettségét amellett, hogy továbbra is Moldova Köztársaság biztonságának és stabilitásának kezese lesz és minden erejével támogatja az ország csatlakozását az Európai Unióhoz. Kisinyóvba a román kormányfőt  és a szenátus elnökét Maia Sandu köztársasági elnök fogadja. Ezt követően Marcel Ciolacu kisinyóvi kollégájával, Dorin Receannel, míg Nicolae Ciucă, a moldáv parlament elnökével, Igor Grosuval folytat megbeszélést. E találkozók után a miniszterelnökök és a két parlamenti elnök sajtónyilatkozatot tartanak. Délután a két román hivatalosság részt vesz a Dorin Recean miniszterelnök által szervezett munkaebéden.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

A Iași megyei hátrányos helyzetű családokból származó első 150 gyermek megérkezett a tengerpartra az „Élettenger tábor” projekt segítségével

A Iaşi megyei hátrányos helyzetű családokból származó 1650 gyermek közül az első 150 megérkezett a tengerpartra, az „Élettenger tábor” elnevezésű projekt segítségével, amelyet Dan Damaschin plébános vezet. A programban részt vevő gyermekeket és felnőtteket egy hétre Eforie Nordon szállásolták el. A táborozók minden nap háromszori étkezésben és uzsonnában, illetve kiváló szálláskörülményekbe részesülnek, és mindez a jászvásári pap és az önkéntesek több heti munkájának köszönhetően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

A nyári szezonban bolgár és román rendőrcsapatok felügyelik a forgalmat a Giurgiu-Ruse határon átnyúló régióban

Az ellenőrzések a két határátkelőhelyhez vezető útszakaszokon zajlanak majd. A közös ellenőrzésekre pénteken, szombaton és vasárnap kerül sor, amikor megnövekszik a román-bolgár határra tartó és onnan induló forgalom. Az ellenőrzések elsősorban a Giurgiu-Ruse határátkelőhelyekhez közeledő útszakaszokra irányulnak. Az akció célja a közúti közlekedés biztonságának növelése, a közlekedési szabályokat megszegő járművezetők felderítése és szankcionálása. A két állam rendfenntartói ugyanakkor azonosítják az ellopott, illetve a közúti forgalomba bocsátás feltételeinek nem megfelelő járműveket is. A rendőrség figyelme kiterjed a Romániában, Bulgáriában vagy más államokban nyilvántartásba vett, a két állam területén szabálytalanul közlekedő járművekre, valamint az alkohol vagy pszichoaktív szerek hatása alatt közlekedő járművezetők felderítésére is. A határátkelőhelyekhez csatlakozó útszakaszok ellenőrzése során a rendőrök videós forgalomfigyelő rendszereket alkalmaznak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Egy bolgár zászló alatt közlekedő hajóról 35 tonna olaj ömlött a Dunába

A szennyezés a szerbiai Dunacséb (Čelarevo) közelében, 1287 méteres tengerszint feletti magasságban történt és a becslések szerint körülbelül 24-30 óra alatt eléri országunkat. A Krassó-Szörényi Vízgazdálkodási Rendszer intervenciós csapata készen áll közbelépni a motoros csónakokról szórt nedvszívó anyagokkal, mivel a Duna szélessége azon a területen, ahol a szennyezési hullám a becslések szerint behatol, nem teszi lehetővé a nedvszívó úszógát elhelyezését, mutat rá egy sajtóközlemény. A vízmintavételt a Román Vízügyi Hatóság csapataicsak akkor végezhetik el, ha a szennyezési hullám eléri Romániát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06. 21)

Rozália Gănciulescu, RADOR