2020. augusztus 17

Védőferszerelésekben és fertőtlenitőszerben részesitették Suceava megye környékén nehéz sorsban élő lakósokat

Suceava az első megye az országban, ahol a közösségi egészségügyi asszisztenseket védőfelszerelésekkel és fertőtlenitőszerrel látták el az új koronavirussal való fertőzés megelőzése éredekében. Az egészségügyi segélyszolgáltatásokban elsősorban a szegénységi szint alatti helyzetben lévők, munkanélküliek, testi fogyatékosággal élő személyek, valamint a társadalmi kirekesztettség fenyegette lakosok részesülnek. Az egészségügyi asszisztenseknek védőmaszkokat és kesztyűket, fertőtlenitőszereket osztottak ki, és közülük 40-en készenléti és sürgösségi táskákat is kaptak. Suceava megyében 70 közösségi egészségügyi asszisztens és egészségügyi közvetitő dolgozik, 68 településen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Alig egy év alatt a szociáldemokraták a második bizalmatlansági inditványt nyújták be az Orban-kormány ellen

Ma van az a nap, amikor a Szociáldemokarta Párt (PSD) alig egy év alatt a második bizalmatlansági inditványt nyújtja be a parlamentben az Orban-kormány ellen. A kormány menesztését szorgalmzzák a  Liberálisok és Demokraták Szövetségének, valamint a Pro România párt parlamenti tagjai is, miközben az RMDSZ még nem határozta el, hogy hogyan fog eljárni. A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) elmarasztalja a bizalmatlansági inditványt, véleményük szerint a világjárvány közepette, a tanévkezdés és a helyhatósági választások előtt nem esedékes a kormány leváltása. A PSD szerint a kormányfő nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az iskolák szempontjából, de az egészségügy és a gazdaság terén sem, ezér a kormányt meg kell buktatni. A liberálisok kevés esélyt adnak a bizlamatnsági inditvány sikerére, amelyet 233 honatyának kell megszavaznia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Az egészségiügyi hatóságok véradásra ösztönözik a lakosságot

A koronavirussal fertőzött betegek magas száma miatt nagyobb mennyiségű vérre van szükség a páciensek kezelésére. Emiatt az egészségügyi hatóságok véradásra ösztönözik a lakosságot, biztositva afelől, hogy a transzfúziós központokban meghozták a szükséges biztonsági intézkedéseket. A pihenő szabadságok alatt számottevően csökkent a vérdonorok száma és a hatóságok ezért fordultak felhivásukkal a lakossághoz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

A konstancai Regionális Szállitási Iroda rendőrei szabálysértéséért 89 pénzbirságot róttak ki

A konstancai Regionális Szállitási Iroda rendőrei szabálysértéséért 89 pénzbirságot róttak ki, melyek közül 33 esetben az egészségügyi védelmi intézkedések megszegése miatt bűntettek. A rendőrök a vasúti állomások környékén, a személyszállitó vonatokon és a Duna folyamon végeztek ellenőrezéseket. A rendőrök 270 emebert igazoltattak le, illetve vizijárművet, halászhálót és 50 ezer értékben külünböző javakat koboztak el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

A koronavirusnak „kösöznhetően” a lakosság egészségesebben táplálkozik

A koronavirusnak „köszönhetően” a lakosság egészségesebben táplálkozik és ismélt felfedezte a helyi termékeket, derült ki az év első félévében készitett tanulmányból, amely a táplálkozási szokások módosulást vizsgálta a kornavirus-járvány alatt.A felmérés szerint a románok egynegyede sokkal egészségesebben táplálkozik, a városon élők egyharmada gyakrabban főz otthon, miközben a megkérdezettek 74%-a ebben az időszakban ritkábban rendelt készételt. Amikor főzésről van szó, a fiatalok élvonalban vannak, nyilatkozataik szerint több fele inkább otthon késziti el az ételt. Az, hogy az emberek egészségesebben táplálkoznak abból is látszik, hogy a helyi termelők nyeresége számottevően megnövekedett. Az iZi Data ügynökség elemzése szerint a pandémia előtt a románok mintegy 19%-a vásárolt online a helyi termelőktől, mig most arányuk elérte a 36%-ot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Gănciulescu Rozália – RADOR