2015. május 11

Bukarestben megkezdődött a kibernetikai biztonságról szóló regionális csúcstalálkozó

Hétfőn Bukarestben, a Parlament székházában megkezdődött a kibernetikai biztonságról szóló regionális csúcstalálkozó, amelyet az Információs Társadalom Minisztériuma, az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Igazgatósága és az Amerikai Nagykövetség Kereskedelmi Irodája szervezett. A három napon át zajló eseményre 17 közép- és dél-kelet-európai országot hivtak, melyek közül egyes államok nem tagjai az EU-nak és NATO-nak. Ez alkalommal az illető országok képviselői ismertetik a kibernetikai biztonságot előmozditó politikájukat és elemzik a kibernetikai veszély kivédésének lehetőségeit. A csúcstalálkozón jelen lesznek a balkáni, közép-európai és a balti államok, valamint a moldáviai, ukrajnai, amerikai és romániai hivatalosságok, illetve a köz- és magánszféra kibernetikai szakemberei. A csúcstalálkozón részvevő Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes kihangsúlyozta, hogy a román kormány „abszolút elkötelezett” az informatikai bűnözés elleni küzdelemben. „Románia a tartó pillér szerepet tölt be a térségbeli biztonság és stabilitását fenntartásában. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a kibernetikai bűnözés elleni küzdelemben. Románia változatlanul az USA stratégiai partnere” fűzte hozzá Oprea, kiemelve, hogy Románia az USA-EU közötti kapcsolatban vállalta a NATO-alap nemzeti segélykoordinációs szerepét Ukrajna kibernetikai biztonságának szavatolása érdekében, mi több „országunk érdeke az, hogy ezen a területen a térség csomópontjává váljon”. A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor méltatta a román rendőrség es az FBI-ügynökök közötti együttműködést az informatikai bűnözői csoportok felszámálásáért tett erőfeszitésben. Mircea Dusa belügyminiszter a maga részéről megemlitette, hogy a kibernetikai bűnözés terén a Pentagon és a román belügyminisztérium partneri kapcsolatot fejlesztett ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Kudarcba fulladt a Nagyvárad és Váradszentmárton fúziójáról szóló népszavazás

Nem egyesül Nagyvárad és Váradszentmárton, Bihar megyei község. A két település egyesüléséról szóló vasárnapi, nagyváradi népszavazás kudarcba fulladt, ugyanis a szavazati joggal rendelkező, urnához járuló állampolgárok aránya nem érte el a 30%-os minimális küszöbértéket, mig Váradszentmártonon 46%-os volt a részvétel. A nagyváradi hatóságok a referendum megismétlésére gondolnak, közölte a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
A szerdán és csütörtökön ideiglenes forgalomkorlátozást rendelnek el

A nemzetvédelmi minisztérium felhivta a figyelemet, hogy szerdán és csütörtökön ideiglenes forgalomkorlátozást rednelnek el, mivel egy amerikai katonai zászlóalj és haditechinka a konstancai Mihail Kogălniceanu támaszpontról átvonul a Brassó megyei nagysinki bázishoz egy jelentős nemzetközi hadgyakorlat megtartása érdekében.A 400 amerikai és román katona Ploiesti-en, Sinaian és Brassón átvonulva több nyilvános akciót tart, melyek csütörtök este Brassóban érnek véget, igy és az érdekeltek megtekinthetik az amerikai és román hadikocsikat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Néhány szász köztisztviselő tűntetett a Victoria palota előtt

Hétfőn, a Victoria palota előtt néhány száz köztisztviselő tűntetett, elégedetlenségének adva hangot az alacsony fizetések miatt. A mitinget az Országos Kösztisztviselők Szövetsége és a Columna Szakszervezeti Szövetség szervezte. A szakszervezeti tagok azzal vádolják a kormányt, hogy ama intézkedéssel, mely értelmében júliustól csak az országos minimálbért folyósitják számukra, arra készteti őket, hogy engedjenek a korrupciónak. A köztisztségvielők kijelentették, hogy péntekig, a hét minden napján tűntetnek, hogy a tárgyalások megkezdésére késztessék a kormányt. Sorin Stan, a Columna Szövetség elnöke elmondta, hogy a bérpótlékok szabályait akarják újratárgyalni, melyek folyósitását jelenleg 2016 január 1-ig zárolták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

ademeny, Rador